Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 10 mai 2018

Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare



Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin informează publicul interesat că începând din anul 2018, celebrarea “Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare” se va face de două ori pe an, în a II-a săptămână a lunilor mai și octombrie, prin campanii de informare și conștientizare publică, pentru cunoașterea amenințărilor la adresa păsărilor migratoare și pentru amplificarea mesajului de protecție a acestora.

În conformitate cu prevederile Convenţiei privind conservarea speciilor  migratoare de animale sălbatice (CMS), la care România a aderat prin Legea nr. 13/1998 și ale Acordului privind conservarea păsărilor de apă migratoare african-eurasiatice (AEWA), ratificat prin Legea nr. 89/2000, speciile migratoare constituie o parte importantă a diversității biologice globale care trebuie protejată, în beneficiul generaţiilor prezente şi viitoare.
Activitățile antropice nesustenabile, schimbările climatice, poluarea au contribuit la declinul multor populații de specii migratoare, precum și la degradarea sau pierderea unor habitate naturale, în aria geografică de răspândire și pe căile lor de migrație.  
În România, desemnarea ariilor de protecție specială avifaunistică și implementarea planurilor de management ale acestor situri, incluse în rețeaua ecologică europeană de arii protejate “Natura 2000”, vor contribui la protecția și conservarea speciilor de păsări migratoare și a habitatelor naturale în care trăiesc. Anual, milioane de păsări dispar din cauza braconajului, capturării şi comerţului ilegal sau sunt afectate de poluare, defrişări, dezvoltarea infrastructurii, schimbările climatice, pierderea habitatelor de cuibărire şi de hrănire.
Secretariatele UNEP/CMS și AEWA, în parteneriat cu BirdLife International au inițiat celebrarea “Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare”, având ca temă “Unirea vocilor pentru conservarea păsărilor”.
Unirea eforturile autorităților guvernamentale și non-guvernamentale, a  organizaţiilor de integrare economică regională va contribui la identificarea siturilor critice pentru păsări, la o mai bună utilizare a componentelor biodiversității, la armonizarea metodelor de monitorizare și de cercetare a populațiilor speciilor, precum și la reconstrucția ecologică a siturilor degradate.
Părţile la CMS/AEWA vor lua măsuri pentru menţinerea populațiilor de păsări migratoare într-o stare de conservare favorabilă sau pentru readucerea celor pe cale de dispariție, vulnerabile, rare, la o asemenea stare, acordând o atenție specială zonelor umede, în special zonelor umede de importanță internațională.
Pentru stoparea pierderii biodiversității este nevoie de îmbunătățirea cooperării internaţionale, prin implementarea eficientă a unor acţiuni coordonate şi concertate de conservare a speciilor de păsări migratoare.
În judeţul Caraş-Severin au fost declarate  7 arii de protecţie specială  avifaunistică care au ca scop protecţia şi conservarea speciilor de păsări care la nivel european sunt rare sau pe cale de dispariţie - ROSPA0020 Cheile Nerei – Beușnița,  ROSPA0086 Semenic - Cheile Carașului, ROSPA0035 Domogled - Valea Cernei,  ROSPA0080 Munții Almăjului - Locvei, ROSPA0084 Munții Retezat, ROSPA0026 Cursul Dunării – Baziaș - Porțile de Fier, ROSPA0149 Depresiunea Bozovici.
Pentru a marca acest eveniment Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin va prezenta elevilor de la Școala Gimnazială nr. 8 Reșița materiale educaţionale în vederea conştientizării nevoii de protejare a păsărilor și a habitatelor lor.
Materialele informative pot fi descărcate de către toți cei interesați, de pe site-ul Convenției privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice (Convenția de la Bonn), la adresa: https://www.worldmigratorybirdday.org/2018/download-materials .
Evenimentele organizate cu acest prilej, se vor înregistra de către organizatori la adresa: http://www.worldmigratorybirdday.org  accesând “Register your  event today!” pentru ca ulterior, să poată fi vizualizate pe o hartă interactivă.
Comunicat de presă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu