Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 7 mai 2018

Celebrul teatru Schaubühne din Berlin joacă pentru prima dată la Timișoara


Dacă week-end-ul FEST-FDR  a însemnat incitantul spectacol 10 al Teatrul Național din Sibiu, extrem de dinamicul spectacol muzical Familia fără zahăral Teatrului Mic și al Centrului Educațional „Replika”, excepționala întâlnire cu trupa Subcarpați în concert și cu actorii – acrobați de la eVenti Verticali (Italia), începutul de săptămână lansează noi provocări.


Luni, 7 mai, de la ora 19, Sala Mare a Teatrului Național găzduiește pentru prima oară în Timișoara un spectacol al unuia dintre cele mai recunoscute teatre din Europa, celebrul Schaubühne din Berlin.Spectacolul Empireeste o coproducție a celebrului teatru german cu International Institute of Political Murder, ZürcherTheaterSpektakel și Steirischer Herbst Festival Graz. Un eveniment unic, spectacolul Empire încheie Trilogia europeană, proiect care, timp de trei ani, a adus sub lupa teatrului miturile și realitățile Europei. Doi actori reprezentând vechea Europă îmbibată de istorie şi tradiţii împart scena cu doi actori sirieni refugiaţi de curând în Franţa şi Germania, într-un portret intim al emigrantului, repovestit la scară epică într-o Europă care este, în egală măsură, un imperiu mitic și pragmatic.Empire înseamnă, de asemenea, întâlnirea cu Maia Morgenstern și cu opera lui Milo Rau, unul dintre cei mai rezonanți creatori de teatru europeni ai ultimilor ani.
COMUNICAT DE PRESA

Tot luni, de la ora 21, la Sala 2, Teatrul de Comedie din București prezintă în cadrul FEST-FDR spectacolulNumitorul comun de Alexandru Popa, în regia lui Vlad Zamfirescu.  O întâlnire cu Marius Florea Vizante, deja binecunoscut publicului, dar și cu excelenții actori Nadiana Sălăgean și Alexandru Ion într-un spectacol care, dincolo de încărcătura comică, creează un univers viu, original, autentic.

În sfârșit, de la ora 22, în Piața Victoriei, spectacolul Wanted al trupei italiene de teatru acrobatic eVenti verticali, reface magia unui show care îmbină teatrul, arta video și acrobația.

Marți, 8 mai, de la ora 17, în Studio „Uțu Strugari”, Teatrul Luni de la Green Hours și tinerii actori de la Frilensăr prezintă Înaintea erei noastre, un spectacol semnat de Daniel Chirilă. Înaintea erei noastre este o privire comică despre un trecut încă prea prezent, o poveste plină de umor, cu replici inteligente și care își încarcă spectatorii cu energia debordantă a actorilor și cu bucuria lor de a juca.

Următorul spectacol marca FEST-FDR al zilei de marți este Cea mai călduroasă zi din an de Bogdan Theodor Olteanu, o producție Teatrul Apollo 111 și SUB25, București, spectacol programat de la ora 19, la Sala 2. O poveste de dragoste, o viață concentrată într-o singură zi, Cea mai călduroasă zi din an intră în fragila lume în care un El și o Ea care aleg să înșele singurătatea, măcar pentru 24 de ore.

O fascinantă reîntâlnire cu Teatrul Masca încheie ziua de marți, 8 mai: de la ora 21, în Piața Victoriei va avea loc spectacolul Strigătele Parisului, în regia lui Mihai Mălaimare, care, de altfel, semnează și scenariul acestei fermecătoare povești vizuale despre meseriile uitate ale Parisului. În scene desprinse parcă din cărțile de povești, spectacolul Strigătele Parisului își apropie spectatorii de lumi care par, deodată, mult mai aproape de cea în care trăiesc.

Nu în ultimul rând, în completarea programului de spectacole, FEST-FDR lansează o invitație la întâlnirea cu cartea de teatru. Astfel, luni, de la ora 17, în spațiul extrem de prietenos de la Librăria „La două bufnițe” are loc lansarea volumului Teatrul românesc de azi. Noi orizonturi estetice/Romanian TheatreToday. New Horizons, volum coordonat de criticul de teatru Oltița Cântec. Prezintă Daniela Șilindean și Alina Mazilu.


Biletele pentru spectacolele care se joacă în sălile de spectacole se găsesc la Agențiile Teatrului Național: Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, în Parcul Civic. Orar: zilnic, orele 11 - 19. Locurile pot fi achiziționate și online, pe www.tntimisoara.com.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu