Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!marți, 15 mai 2018

ZIUA EDITURII GHEORGHE MAGAS

CASA CORPULUI DIDACTIC CARAȘ-SEVERIN
în parteneriat cu
INSPECTORATUL ȘCOLAR JUDEȚEAN CARAȘ-SEVERIN

Organizează manifestarea cultural-educativă

ZIUA EDITURII GHEORGHE MAGAS
Miercuri, 16 mai, ora 16, în sala de spectacole la

INSPECTORATUL ȘCOLAR JUDEȚEAN CARAȘ-SEVERIN

ARGUMENT:  În luna mai a anului 2016, pentru a marca 25 de ani de la prima ediție a Seminarului Internațional DIDACTICA, Casa Corpului Didactic Caraș-Severin a făcut demersurile necesare la Biblioteca Națională a României pentru înființarea unei edituri.
Data de 16 mai 2016 este prima zi de funcționare a Editurii Gheorghe Magas.
De ce GHEORGHE MAGAS?
Ce scop are Editura?
Ce lucrări am publicat?
Despre toate acestea vom vorbi în cadrul acestui eveniment.
Din program:
- DIDACTICA INTERNAȚIONAL — istoric și perspective
- GHEORGHE MAGAS  – „părintele Didacticii”
- Lansarea Revistei ȘCOALA CARAȘ-SEVERINEANĂ, nr. 5 (55) - mai 2018
- Prezentarea expoziției Revista școala caraș-severineană (colecția deținută de CCD CS)
- Prezentarea standului de carte al Editurii Gheorghe Magas (lucrări tipărite și format e-book)
- Program artistic:
             Corul ASOCIAȚIEI TINERILOR ORTODOCȘI DIN BANATUL DE MUNTE (ATORBM)
             Recital instrumental susținut de elevi ai LICEULUI DE ARTE „SABIN PĂUȚA” REȘIȚA 
Casa Corpului Didactic Caraș-Severin
Director
Prof. NICOLETA MARCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu