Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 30 mai 2018

31 MAI - ZIUA MONDIALĂ FĂRĂ TUTUN


31 MAI - ZIUA MONDIALĂ FĂRĂ TUTUN - Agenţia Naţională Antidrog (ANA) se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru marcarea Zilei Mondiale fără Tutun (31 mai), prin organizarea, la nivel naţional, de activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare în mediul şcolar sau în comunitate, activităţi de petrecere a timpului liber şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă.
În fiecare an, la data de 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, alături de parteneri, desfăşoară la nivel mondial ample campanii de informare pentru a sublinia riscurile pentru sănătate asociate consumului de tutun şi pentru a promova politicile sociale de reducere a consumului.
Anul acesta, Ziua Mondială Fără Tutun, având ca temă
”Tutunul şi bolile cardiovasculare”, este dedicată asocierii între consumul tutunului şi bolile cardiovasculare, campania propunându-şi conştientizarea asupra:
             legăturii între consumul tutunului şi bolile cardiovasculare, incluzând infarctul, care în acest moment reprezintă cauza principală a mortalităţii;
             activităţilor fezabile şi măsurilor pe care instituţiile guvernamentale şi populaţia le pot demara pentru a reduce riscul asocierii între consumul de tutun şi riscurile asupra sănătăţii inimii.
Ziua Mondială fără Tutun 2018 coincide cu o serie de iniţiative globale şi oportunităţi care vizează epidemia tutunului, astfel că în acest an, campania va evidenţia impactul pe care îl are consumul de tutun asupra sănătăţii cardiovasculare a oamenilor din toată lumea. Consumul de tutun este un factor de risc important pentru dezvoltarea bolilor de inimă coronariene, a infarctului şi a bolilor vasculare periferice.
Obiectivele campaniei de marcare a Zilei Mondiale Fără Tutun 2018 îşi propun să sublinieze legătura dintre consumul de tutun şi bolile cardiovasculare, să crească gradul de conştientizare globală privind  riscurile bolilor cardiovasculare ale consumatorilor activi şi pasivi şi să creeze oportunităţi de promovare a sănătăţii inimii, prin protejarea oamenilor de produsele din tutun.
În calitate de coordonator naţional al politicilor publice în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri, ANA susţine, prin demersurile sale, organismele internaţionale cu rol similar, motiv pentru care, şi în acest an, se vor implementa, la nivel naţional, prin cele 47 de Centre de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, activităţi de sensibilizare şi informare cu privire la efectele nocive asociate fumatului.
Pentru a proteja generaţiile prezente şi viitoare, nu numai din punctul de vedere al consecinţelor medicale, dar şi al celor sociale, de mediu şi economice, cauzate de consumul de tutun (inclusiv al fumatului pasiv), Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin, în colaborare cu Instituţia Prefectului – Judeţul Caraş-Severin, Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin, Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Caraş-Severin, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin, organizează o serie de activităţi de informare-educare-sensibilizare a populaţiei, privind beneficiile unui stil de viaţă sănătos, având ca temă: ”Tutunul şi bolile cardiovasculare”.
În cadrul acestui eveniment, activităţile vor debuta miercuri, 30 mai, ora 11.00, în Parcul Tricolorului din mun. Reşiţa, urmând a fi desfăşurate activităţi de informare-educare-sensibilizare a populaţiei, privind beneficiile unui stil de viaţă sănătos, precum şi concursuri organizate în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Caraş-Severin. 
Activităţile vor continua în data de 31.05.2018, la Liceul „HERCULES” Băile-Herculane, Centrul „SPERANŢA” Reşiţa şi Centrul „RAISA” Reşiţa.
***
Consumul de tutun şi bolile cardiovasculare
Bolile cardiovasculare sunt pe primul loc ca şi cauză a mortalităţii în lume, iar fumatul activ şi pasiv contribuie cu 12% la mortalitatea cauzată de acestea. Consumul de tutun este pe locul 2 ca şi cauză directă a bolilor cardiovasculare, după presiunea foarte ridicată a sângelui.
Epidemia globală a tutunului este responsabilă pentru moartea a 7 milioane de persoane anual, din care 900.000 sunt fumători pasivi.
Măsurile propuse de Organizaţia Mondială a Sănătăţii sunt aliniate convenţiei cadru privind controlul tutunului şi includ:
             Monitorizarea consumului de tutun şi a politicilor de prevenire;
             Protejarea populaţiei de expunerea la fum, prin interzicerea totală a fumatului în spaţii publice închise, mijloace de transport în comun şi la locurile de muncă;
             Oferirea de ajutor pentru renunţarea la fumat;
             Avertismentele privind riscurile fumatului pe pachetele de ţigări, prin editarea cu design standard, incluzând elemente grafice cu privire la riscurile asupra sănătăţii şi implementarea de campanii eficiente mass-media cu privire la riscurile fumatului activ şi pasiv;
             Aplicarea de interdicţii asupra oricăror forme de promovare a produselor din tutun;
             Creşterea taxelor asupra produselor din tutun pentru a le face mai greu accesibile.


CENTRUL  DE PREVENIRE, EVALUARE ŞI CONSILIERE ANTIDROG CARAŞ-SEVERIN


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu