Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 18 mai 2018

Evenimente în Bocșa

Zică lumea ce voiește, eu spun mereu la tot natul:
         Târg frumos cum e la Bocșa nu aflați câtu-i Banatul,
         Ba nici chiar în toată lumea n-aflați așa rânduială;
         Toate merg, știi, ca mărșână, fără dă nici o sminteală.”

         Așa începea, acum 90 de ani, vestitul Tata Oancea
poezia „Târgul mare de la Bocșa Montană la Sân`Petru”, poezie cuprinsă în volumul „Vara”, făcând astfel o invitație celor care încă nu au ajuns la acest târg!
         Parafrazându-l, putem spune că încetul cu încetul, TÂRGUL NEUWERK-ului a început să-și recapete strălucirea de altă dată, dar și să-și recâștige locul printre renumitele târguri ale acestui colț de țară, Banatul.
         O adevărată întâlnire a tradiționalului cu modernul, a tăranului cu orășeanul, a cumpărătorului cu vânzătorul, a bucurie și a voiei bune, iată care sunt „ingredientele” acestei ediții de primăvară a Târgului Neuwrk-ului, organizată și anul acesta de către Primăria și Consiliul Local al orașului Bocșa, Serviciul de agricultură și cadastru, Serviciul public de gospodărie orășenească, Serviciul Poliția locală Bocșa, Casa Orășenească de Cultură, Direcția  pentru agricultură a județului Caraș-Severin, Centrul județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale Caraș-Severin, cu sprijinul S.C. Electro Echipament Industrial S.A. din Bocșa în 19.05. – 20.05.2018 la Bocșa.
         Tradiționala manifestare aduce „laolaltă” producătorii locali, crescătorii de animale mari și mici, agricultorii, comercianți de semințe, flori, produse agricole, meșteșugari, apicultori, crescători de păsări, dar și numeros public curios să vadă dar și să cumpere produse tradiționale românești, în speță bănățene!
         Manifestarea se va deschide oficial la orele 09,00 în data 19.05.2018, iar târgul va fi deschis până la orele 17,00, atât sâmbătă cât și duminică!
         Așa cum ar spune Moș Ion Cremene, dubașul dă la Vasiova, spunem și noi...LUME, LUME, HAI LA TÂRG!!!
         INTRAREA LIBERĂ!!!

ORGANIZATORII


NOAPTEA MUZEELOR , un eveniment devenit deja tradițional și ajuns la ediția a XIV-a, reușeste să adune anul acesta aproximativ 150 de muzee și organizații partenere din țară și din București. Publicul larg are astfel posibilitatea să fie „conectat” la ceea ce înseamnă artă, altfel decât era și este obișnuit.
         Nici sala muzeală „Constantin Lucaci – Spațiu și Lumină”, aparținând Casei Orășenești de Cultură din Bocșa, nu putea face „rabat” de la acest proiect, ea fiind prezentă de câțiva ani în cadrul acestui proiect.
Maestrul Constantin Lucaci, cel mai reprezentativ și mai prolific sculptor contemporan în inox și materiale dure, originar din Bocșa, și-a lăsat urma trecerii sale prin lume prin valoroasa colecție de exponate din inox, de mărime mică și mijlocie, colecție donată orașului nostru printr-un gest de recunoștință pentru locul care l-a zămislit.Exponatele se găsesc aranjate cu propria-i mână în sala muzeală „Constantin Lucaci - Spațiu și Lumină”, alături de ele fiind expuse și câteva schițe originale ale „maestrului luminii”.
         Sâmbătă, 19 mai 2018, între orele 19,00 – 24,00, vă așteptăm cu drag să deschideți ușa muzeului spre a putea admira arta imaginii cosmice.
         Organizatorii evenimentului sunt: Primăria orașului Bocșa, Consiliul local Bocșa și Casa Orășenească de Cultură.


Sportul școlar este una din prioritățile administrației publice locale, tinerii având astfel posibilitatea să se manifeste în varii ramuri sportive. În orașul Bocșa au loc competiții de fotbal, handbal, badminton la nivel local, județean și interjudețean, dar și cu participări internaționale, astfel că interesul elevilor este tot mai mare pentru aceste sporturi.
         Unul din sporturile care s-au „revigorat” cel mai mult în ultimii ani este și handbalul. De aceea organizarea unor competiții a devenit obligatorie pentru creșterea performanțelor sportive.
         Ediția a III-a a competiției sportive interjudețene „Cupa Bocșa” la handbal fete, organizată de către Primăria și Consiliul Local al orașului Bocșa, Casa Orășenescă de Cultură, Direcția județeană de sport și tineret a județului Caraș-Severin și A.C.S. Golden Kids din Bocșa  își propune să atragă cât mai multe practicante ale acestui sport cu mingea, mică și rotundă, dar să și promoveze în același timp fair-play-ul.Competiția va avea loc în data de 19 mai 2018, cu începere de la orele 10,00 în sala de sport situată pe Aleea Ioan Marcu din cartierul „Nufărul”.
         La această competiție vor participa patru echipe din Reșița, Deta, Jamu Mare și Bocșa, meciurile disputându-se în sistem „fiecare cu fiecare”, pe durata a două reprize a câte 15 minute fiecare.
         Vă așteptăm cu drag să ne bucurăm de spectacolul sportiv oferit de către tinerele combatante, dar să și încurajăm sportul școlar.
      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu