Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!marți, 1 mai 2018

FIȚI CU UN PAS ÎNAINTEA HOȚULUI!

Pentru asta, este bine să știți cum acționează.
Principalele moduri de operare folosite de spărgători sunt:
— Furtul prin efracție;
— Furtul cu chei potrivite;
— Furtul prin escaladare;
— Furtul prin împrietenire sau folosire a unor false calități.
Pentru a nu vi se întâmpla asta, nu permiteți accesul în locuință celor care vin să prezinte diverse 'promoții', în scop caritabil sau celor care pretind că reprezintă diverse instituții, dar nu se pot legitima.
Ușile de acces să fie confecționate din materiale rezistente la solicitări mecanice și termice. Este bine să fie prevăzute cu sisteme de închidere securizate, eventual cu închidere în mai multe puncte, prevăzute cu chei ce nu pot fi ușor multiplicate, cu șilduri antiefracție, care să nu permită ruperea butucului yalei.
Balamalele să fie solide și să aibă o bună fixare în toc și ușă.
Orice încuietoare devenită nefuncțională, să fie înlocuită de îndată.
Dacă ați pierdut cheile, înlocuiți imediat încuietorile.
Închideți ușile de la subsoluri, terase și anexe, în curte sau de la intrările suplimentare.
Este de folos montarea unui sistem de alarmare și supraveghere video în locuință sau afară, care să înregistreze orice activitate!
Dacă aveți grilaje metalice (la uși sau ferestre), acestea să fie bine încastrate în zid.
Este utilă prezența unui câine de pază.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu