Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!duminică, 6 mai 2018

ÎMPREUNĂ PENTRU ÎNȚELEGEREA LEGISLAȚIEI RUTIERE !!!


8 instructori auto și 47 de cursanți au participat ieri, 5 mai, la un curs de legislație rutieră cu un conținut diferit !
 „Lectori” au fost ofițeri de poliție rutieră, ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție și ai Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Caras-Severin.

Instructorii auto și unii cursanți ai școlilor de șoferi din municipiul Reșița au aflat, „de la sursă” numărul de accidente, care au fost principalele cauze ale accidentelor rutiere în anul 2017 și trimestrul I 2018 și consecințele acestora, ilustrate cu imagini, unele mai dure, luate de la fața locului. Viitorii conducători auto au putut astfel să înțeleagă care pot fi consecințele nerespectării normelor de circulație rutieră și de conduită preventivă. Totodată au fost explicate, cu cifre concrete din statistica poliției rutiere, situația, pe categorii de vârstă, a conducătorilor auto care au provocat accidentele rutiere, cu vinovăție.
Ofițerii D.G.A. au explicat care sunt normele legale aplicabile atât pe timpul școlii de șoferi, a susținerii examenului de conducere auto, cât și ulterior în trafic, numerele de telefon (0800806806) care pot fi apelate în cazul în care au cunoștință despre o faptă de corupție.
Partea practică a acestei lecții neobișnuite a fost realizată cu sprijinul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Caras-Severin care a pus la dispoziția cursanților mai multe perechi de ochelari care influenţează percepţia purtătorului, oferindu-i acestuia starea pe care o resimte un consumator de alcool sau de droguri, putând astfel să înțeleagă cât de mult te pot afecta astfel de substanțe în calitate de conducător auto.
Cursanții (instructori auto sau simpli aspiranți la carnetul de conducere auto) au avut astfel ocazia să înțeleagă din exemple concrete faptul că circulația pe drumurile publice în calitate de conducător auto implică responsabilitate și în lipsa conduitei preventive consecințele pot fi deosebit de grave.


În final reamintim primele trei cauze ale accidentelor rutiere din județul nostru în anul 2017:
-         Nerespectarea regimului legal de viteză: 101 accidente (sub cele două forme, cumulat, viteza neregulamentară şi viteza neadaptată la condiţiile de drum), principala cauză la nivelul judeţului;
-         Nerespectarea distanţei între vehicule: 42 accidente;
-         Indisciplina pietonală: 33 accidente.


              Poliția rutieră din Caraș-Severin vă dorește drum bun!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu