Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!joi, 17 mai 2018

SEMINARUL DIDACTICA INTERNAȚIONAL, Ediția a XXVII-a - 2018


SEMINARUL DIDACTICA INTERNAȚIONAL
Ediția a XXVII-a - 2018
TEMA IMPULS: Promovarea valorilor fundamentale ale istoriei şi culturii naţionale prin educație școlară, formare profesională și învățare pe tot parcursul vieții
Context istoric: Centenarul Marii Uniri, Anul European al Patrimoniului Cultural
                Casa Corpului Didactic, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, Uniunea Croaților din România și Liceul Teoretic Bilingv Româno-Croat Carașova, organizează la Carașova, în cadrul celei de-a XXVII – a ediții DIDACTICA INTERNAȚIONAL, simpozionul internațional cu tema: „Dimensiunea europeană a Banatului multietnic și multicultural – valori promovate prin educație și formare profesională”, în data de 18 mai 2018, la sediul UCR.
            Vor participa elevi și cadre didactice de la școli cu predare în limbile minorităților conlocuitoare din județ, care vor prezenta elemente inedite din educație și cultură.

Din program:
11,30 – 12,00 – Înregistrarea participanților
12,00 – 12,30                   Deschiderea simpozionului - mesajul organizatorilor
·         Casa Corpului Didactic Caraș-Severin – prof.  NICOLETA MARCU, director
·         Inspectoratul Școlar Județean – prof. LENUȚA CIUREL, inspector școlar general
·         Uniunea Croaților din România - prof. GHEORGHE IANCOV
·         Liceul Teoretic Bilingv Româno-Croat Carașova – prof. ALINA MIȘTOIU

·         SLAVOLIUB ADNAGI, Deputat pentru minoritatea sârbă -Parlamentul României
·         LILJANASTEHLIK, Președinte- Comisia pentru cultură a Consiliului Național al Cehilor, Biserica Albă-Serbia
·         TRAIAN TURTUREA, Secretar – ONG Skola Plus, Biserica Albă-Serbia
·         ILEANA ROTARU, Prof. Univ. Dr.  – Universitatea Tibiscus Timișoara
·         GHEORGHE MANDA, Inspector Școlar Minorități – Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin
Învățământ în limba minorităților în Caraș-Severin  - prezintă elevi și cadre didactice de la unități școlare din județ
·         CARAȘOVA, Liceul Teoretic Bilingv Româno-Croat - predare în limba CROATĂ
·         POJEJENA, Școala Gimnazială „Atanasie Cojocaru” - predare în limba SÂRBĂ
·         CORNUȚEL, Școala Gimnazială - predare în limba UCRAINEANĂ
·         GÂRNIC, Școala Gimnazială - predare în limba CEHĂ
·         REȘIȚA,                Colegiul Național „Diaconovici-Tietz” – predare în limbile GERMANĂ, MAGHIARĂ, RROMANI
·         CARANSEBEȘ, Colegiul Național „C. D. Loga” -  predare în limba GERMANĂ
·         MACIOVA, Școala Gimnazială - predare în limba RROMANI

Obiceiuri și tradiții din Banatul de Munte
·         REȘIȚA, Liceul de Arte „Sabin Păuța”
14,30 – 15, 00                       Vizitarea Liceul Teoretic Bilingv Româno-Croat
15,00                                               … Din arta culinară a Carașovei
               
              

Prof. NICOLETA MARCU, director CCD CS

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu