Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 3 mai 2018

Locul doi pentru UVT, în „Hexagonul Facultăților de Drept” 2018


Echipa Facultății de Drept din cadrul Universităţii de Vest din Timișoara s-a situat pe locul II în cadrul Hexagonului Facultăților de Drept, cel mai prestigios concurs studenţesc național în domeniul dreptului, organizat anual între echipele facultăţilor de drept ale Universității din București, Universității „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Universităţii „Al.I. Cuza” Iași, Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu, Universităţii din Craiova și Universităţii de Vest din Timișoara.


Concursul include trei probe științifice (Drept civil, Drept penal, Drept constituțional) și patru probe sportive (fotbal, street-ball, tenis de masă, șah).

Rezultatul confirmă apartenența studenților Facultăţii de Drept la elita învăţământului superior juridic din România şi se adaugă performanţelor obţinute de echipele Facultăţii la concursurile internaţionale şi europene de drepturile omului şi drept internaţional public.

Facultatea de Drept a UVT s-a situat pe podium la toate probele ştiinţifice: echipa de Drept constituțional, formată din Alexandra Olariu şi Alexandra Modrea și coordonată de lect. dr. Andreea Verteș-Olteanu, a ocupat locul I; echipa de Drept civil, formată din Sena Birgean și Geanny Mărinică și coordonată de drd. Maximilian-Andrei Druță, a ocupat locul III; echipa de Drept penal, formată din Andrei Zlatan Botezatu și Flavius Diblaru și coordonată de lect. dr. Laura Stănilă, a ocupat locul III. La pregătirea studenților au mai contribuit conf. dr. Florin Mangu, lect.dr. Codruţa Guzei-Mangu şi drd. Alexandra Bob (drept civil), respectiv drd. Cristina Nicorici (drept penal).

Totodată, Facultatea de Drept din Timişoara a obţinut locul I la proba de street-ball, respectiv locul III la proba de tenis de masă. Pregătirea echipelor pentru probele sportive a fost coordonată de prof. dr. Florin Moţiu şi lect. dr. Sergiu Stănilă.

Rezultatele obținute se înscriu în linia ascendentă a participărilor din ultimii ani la Hexagonul Facultăţilor de Drept, în ultimii șase ani Facultatea ocupând trei locuri II și două locuri III în clasamentul general al competiției. „Calitatea procesului educațional din Universitate este confirmată și de astfel de concursuri. Ne măsurăm și intrăm în competiție cu cei mai buni, iar rezultatele sunt absolut onorante.Linia ascendentă a rezultatelor din ultimii ani arată preocuparea comunității noastre de a se îmbunătăți în permanență“, spune rectorul UVT, prof. dr. Marilen Pirtea.

Echipa Facultății de Drept din cadrul UVT a fost alcătuită din: Alexandra Olariu, Alexandra Modrea (Drept constituţional); Sena Birgean, Geanny Mărinică (Drept civil); Andrei Zlatan Botezatu, Flavius Diblaru (Drept penal); Sorin Bîzu (tenis de masă); Sabrina Duțu, Larisa Parlea, Bianca Vaisa, Ana Maria Preda, Roxana Oprea (street-ball); Răzvan Stolojescu, Alexandru Ștehuță, Igor Jivcovici, Alin Cazmir, Robert Radu Schmidt, Nicola Carabenciov, Dan Bădeț, Robert David Nicorici, Filipp Zan (fotbal); Petru Mihai Viocan (şah).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu