Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 28 mai 2018

POLIȚIST – BUCĂTAR PENTRU O ZI !!


A XI-a ediție a concursului de gătit la ceaun „Polițistul bucătar” și-a premiat câștigătorii!!


Poiana Lupului din Gărâna a cunoscut ieri un alt fel de muzică, muzica grătarelor și ceaunelor puse la fiert.
11 echipe de bucătari, unii de-a dreptul profesioniști alții cu mult entuziasm au început de dimineață pregătiri intense cu speranța că vor impresiona juriul. A fost un concurs regional, am putea spune, 9 echipe au fost din județul nostru, celelalte 2 din Timiș și Arad.

Organizatorii, Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual Caraș-Severin, Corpul Național al Polițiștilor Caraș-Severin, Asociația Internațională a Polițiștilor Regiunea 1 Caraș-Sverin, beneficiind și de ambianța deosebită a locației au reușit să adune câteva sute de persoane, competitori, susținători, degustători ….
Din păcate ploaia a temperat o parte din entuziasm și a întârziat finalizarea preparatelor, dar a încetat la timp permițând juriului să facă turul standurilor și să aprecieze atât bucatele cât și prezentarea acestora.
Decizia juriului a fost unanimă: toate echipele au avut preparate foarte gustoase, prezentate original și susținute cu entuziasm. A fost greu de stabilit un câștigător. Au existat mai multe variante de gulaș, diferite feluri de carne la rotisor, la grătar, pește, deserturi pregătite la fața locului, unele adevărate opere de artă etc. Au fost însoțite și susținute de răchie de Banat, vinuri diferite … Unele echipe au avut ținute deosebite sau și-au prezentat meniul în grai bănățean.
Totuși, cum orice concurs are și câștigători, aceștia au fost:
- un premiu special pentru echipa poliției Moldova Nouă, pentru preparatele din pește,
- premiul III – o echipă mixtă a Serviciului Rutier și Serviciului public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor,



- premiul II – echipa Sectorului Poliției de Frontieră Oravița,
- premiul I -  echipa Penitenciarului Timișoara.

            Felicităm câștigătorii, felicităm toți participanții, aveți alăturat câteva fotografii, regretăm că nu s-a inventat încă tehnologia care să permită să vă transmitem măcar o parte din mirosul și gustul preparatelor !!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu