Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!joi, 24 mai 2018

Date statistice privind şomajul în judeţul Caraş-Severin


În evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Caraş-Severin erau înregistraţi la finele lunii aprilie 2018 un număr de 3607 persoane în căutarea unui loc de muncă, din care 1554 erau femei . Dintre cele 3607 persoane, 1148 au beneficiat de
indemnizaţie de şomaj, celelalte 2459 persoane fiind şomeri neindemnizaţi.
În funcţie de mediul de rezidență, la finele lunii aprilie 2018, 1427 şomeri proveneau din mediul urban şi 2180 şomeri din mediul rural. Cei mai mulţi şomeri aveau vârsta cuprinsă între 40–49 de ani (1121), urmaţi de cei din grupa de vârstă 50-55 ani (691),  de cei cu varsta peste 55 de ani (649) şi de cei din  grupa de vârstă 30-39 de ani (636), la polul opus aflându-se persoanele cu vârsta sub 25 de ani (294) şi cei cu vârsta cuprinsă între 25-29 de ani (216).
Referitor la structura şomajului după nivelul de instruire, șomerii fără studii şi cei cu nivel de instruire primar aveau cea mai mare pondere în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Caras-Severin (36,73%), urmaţi de şomerii cu nivel de instruire  gimnazial (25,84%), liceal  (17,30%), profesional/arte şi meserii (13,20%) , post-liceal (1,58%) , în timp ce şomerii cu studii universitare reprezentau doar 5,35%.
În cursul lunii aprilie 2018 au intrat în evidenţele AJOFM Caraş-Severin un număr de 669 persoane şi au iesit din evidenţele acesteia 755 persoane.
Rata şomajului înregistrată în judeţul Caraş-Severin la finele lunii aprilie 2018 a fost de 3,25%, în scădere cu 0,07 pp faţă de luna anterioară. Rata şomajului feminin a înregistrat valoarea de 3,15%, iar rata şomajului masculin a înregistrat valoarea de 3,33%.
Ca urmare a serviciilor oferite de către AJOFM Caraş-Severin, prevăzute de Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu completările şi modificările ulterioare, au fost încadrate în muncă în luna aprilie 2018 un număr de 413 persoane. Serviciile de care au beneficiat persoanele încadrate în muncă au fost: medierea muncii, informarea şi consilierea profesională, formarea profesională, stimularea mobilităţii foţei de muncă, acordarea de prime de activare pentru şomerii neindemnizaţi şi completarea veniturilor şomerilor care se încadrează înainte de expirarea indemnizaţiei de şomaj. De asemenea, au fost acordate
subvenţii angajatorilor care au  încadrat în muncă şomeri peste 45 de ani ,  tineri NEETs şi absolvenţi de învăţământ.
În ceea ce priveşte cursurile de calificare organizate de către AJOFM Caraş-Severin, în acest an au fost demarate 3 cursuri în meseriile de îngrijitor bătrâni la domiciliu la Oţelu Roşu şi la Reşiţa şi bucătar la Moldova Nouă, iar în perioada următoare vor fi demarate alte 3 cursuri în meseriile de inspector securitate şi sănătate în muncă şi frizer, coafor, manichiură, pedichiură la Reşiţa şi un curs de competenţe cheie - comunicare în limba română la Oraviţa.
Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul AJOFM Caraş-Severin din Reşiţa, str. Traian Lalescu nr 17 , tel 0255/212160  sau la sediile punctelor de lucru ale AJOFM Caraş-Severin din Anina, Băile Herculane, Bocşa, Bozovici, Caransebeş, Moldova Nouă, Oraviţa, Oţelu Roşu.

Agenţia Judeţeană penru Ocuparea Forţei de Muncă Caraş-Severin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu