Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 5 mai 2018

Referitor la aspectele cuprinse în articolul ”O sticlă cu apă şi două conserve - atât au primit salvatorii din Parcul Domogled”


Referitor la aspectele cuprinse în articolul ”O sticlă cu apă şi două conserve - atât au primit salvatorii din Parcul Domogled” difuzat pe portalul on-line al unei televiziuni publice, în data de 05.05.2018, pentru corecta informare a opiniei publice, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”SEMENIC” al Județului Caraș-Severin face următoarele precizări:

                   Conform legislației în vigoare, cadrele militare în activitate beneficiază în misiunile specifice, de următoarele drepturi:
-    o normă de hrană zilnică a cărei contravaloare financiară se acordă odată cu drepturile salariale. Precizăm că fiecare cadru militar deține obligația de a-și asigura, individual, hrana zilnică din aceste drepturi;
-    în cazul misiunilor de lunga durată (a căror durată depășește 4 ore) personalul participant la intervenție beneficiază de un supliment de hrană, în natură, echivalent a 2000 calorii/zi de persoană.

                   Astfel, pachetul individual la care se face referire în articolul difuzat, constituie de fapt, un supliment de hrană alocat militarilor, pentru efortul îndelungat presupus de caracteristica acestui tip de misiune.

                   Menționăm, totodată, că s-au respectat cantitățile de alimente și apă regăsite în prevederile legale în vigoare.
                  
                   În plus, pe lângă acordarea alimentelor și a apei, conform normelor în vigoare, cu sprijinul Direcției Silvice, s-a distribuit și apă minerală participanților la intervenție. De asemenea, în zona de lucru s-au asigurat transporturi de apă, de la un izvor aflat în apropiere.

                   Facem, de asemenea, mențiunea ca intervențiile pentru stingerea incendiilor de pădure se realizează de către inspectoratele județene pentru situații de urgență, în cooperare cu Direcțiile Silvice, Comitetele Locale pentru Situații de Urgență, Servicii Voluntare pentru Situații de Urgență și alte structurii funcționale cu atribuții în domeniu. 

                   Conform procedurilor de lucru, în cazul unor intervenții de lungă durată pentru gestionarea incendiilor de pădure, cazarea celor care intervin se poate realiza în tabere dotate cu paturi, corturi, saltele, toalete ecologice și alte materiale necesare,  în apropierea zonei de intervenție.

                   Punctual, la intervenția din Parcul Național Domogled – Valea Cernei, derulată în perioada 27.04-04.05.2018, conducerea inspectoratului nostru a dispus identificarea soluțiilor pentru cazarea    echipajelor de intervenție sosite în sprijin din județele limitrofe Timiș și Gorj, în misiunile cu durata de 2 zile/serie de militari, în condițiile existente în zona de competență.

                   Astfel, cu sprijinul autorităților publice locale, cazarea echipajelor operative s-a realizat în sala de sport a Școlii Gimnaziale cu clasele I-VIII din Topleț, clădire ce dispune inclusiv de grupuri sanitare cu toalete și apă curentă.

                   Pe toată durata intervenției, toți pompierii militari au beneficiat de aceleași condiții de hrănire și cazare.

Compartimentul Informare și Relații Publice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu