Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!marți, 1 mai 2018

Polițiștii cărășeni au fost la datorie în perioada minivacanței de 1 Mai

Polițiștii cărășeni au fost la datorie în perioada minivacanței de 1 Mai  pentru ca întreaga comunitate să fie în liniște și siguranță. 

Efective de ordine publică și poliție rutieră au acţionat suplimentar faţă de dispozitivul zilnic pentru prevenirea evenimentelor nedorite, fluidizarea traficului şi diminuarea riscului rutier.
  
În perioada 28 aprilie - 01 mai, poliţiştii Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin au fost la datorie, în serviciul comunităţii, pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice, protejarea patrimoniului, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor dar și pentru fluidizarea traficului şi prevenirea riscului rutier.
Astfel, aproximativ 200 de poliţişti au acţionat zilnic pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care ar putea afecta liniştea cetăţenilor şi pentru a interveni în cazul comiterii unor fapte antisociale. 65 de patrule de siguranţă publică, dintre care 14 pedestre şi 51 auto au acţionat pentru menținerea ordinii și siguranței publice.
În cele trei zile poliţiştii cărășeni au constatat 34 fapte penale, de natură judiciară și la regimul rutier (10 contra persoanei, 14 contra patrimoniului, 8 la regimul circulației rutiere, 1 de natură economico-financiară, 1 de altă natură).  
De asemenea, au intervenit cu rapiditate la  100 de evenimente, 79 dintre acestea fiind semnalate prin Serviciul Unic de Urgență 112.
Pentru abaterile de la normele contravenţionale, poliţiştii au aplicat 578 de sancţiuni, în valoare de peste 200.000 lei.

Din totalul sancțiunilor aplicate, 19 au fost pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică prevăzute de Legea 61/1991 și 15 la Legea 12/1990  privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite.

Pentru neregulile constatate în trafic poliţiştii au aplicat 536 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 325 au fost pentru depăşirea limitelor legale de viteză.

Totodată, poliţiştii au retras 11 certificate de înmatriculare şi au reţinut 43 permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice.
În dimineața zilei de 1 Mai polițiștii din stațiunea Băile Herculane au desfășurat o acțiune preventivă în zona „7 Izvoare”, pentru informarea turiștilor cu privire la cele mai simple măsuri pentru prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, în special furturile din auto, precum și a altor genuri de infracțiuni. Au fost distribuite flyere și pliante și au fost făcute recomandări verbale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu