Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!vineri, 11 mai 2018

Lansare de carte, la Bocșa

Legătura spirituală dintre biserică și comunitate a fost, este și va rămâne „stâlpul” oricărei nații. Nu putem răzbi în timp fără voia și ajutorul lui Dumnezeu, și de aceea nu putem decât să ne bucurăm, acum, în anul Centenarului Marii Uniri de la Alba Iulia de marea noastră sărbătoare a neamului românesc – 100 de ani de la făurirea României Mari!

            Episcopia Caransebeșului, Parohia ortodoxă română cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul Bocșa Montană, Primăria și Consiliul Local al orașului Bocșa și Casa Orășenească de Cultură organizează un amplu eveniment care are în centrul său biserica și cartea!
            Programul manifestării din 13 mai 2018, debutează cu slujba de sfințire a picturii interioare a bisericii mai sus menționate, care va începe la orele 09,00 urmată mai apoi de lansarea volumului „Biserică și comunitate în Protopopiatul Bocșei. 1892-1950”, autori M.Vișan, D. Crecan și C.Costiș de la orele 17,00.
            Momentul lansării acestei cărți, care va avea loc în sala de spectacole a instituției noastre, va fi întregit de câteva momente artistice susținute de corul „Armonia” al Bisericii ortodoxe române cu hramul „Sfântul Nicolae” din Cartierul Bocșa Română, dirijat de preotul Silviu Ferciug și de elevii Elisa Marcu și Daria Cernicica din clasa a XI-a de la Liceul de arte „Sabin Păuța” din Reșița, coordonator prof. Diana Szuiogan (duet la vioară), alături de Danciu Daniel, clasa a X-a, Șușară Adrian, clasa a XI-a și Dragoș Otniel, clasa a XI-a, de la aceeași instituție de învățământ din Reșița, coordonați de prof. Lucian Voina (la trompetă).
            Bucuria este cu atât mai mare, cu cât alături de organizatori, bocșeni și invitați din  județ, țară și străinătate va fi și Preasfinția Sa Lucian, episcopul Caransebeșului, întregind astfel evenimentul bocșean.
            Ne dorim ca să aducem în atenția publicului larg, prin tot ceea ce se va întâmpla în data de 13 mai 2018 la Bocșa, evenimente și personalități din perioada sfârșitului de secol XIX, până la jumătatea secolului XX, omagiind astfel Centenarul Marii Uniri.
            INTRAREA LIBERĂ!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu