Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 4 iunie 2019

DOSARE PENALE

Mandate de executare a pedepsei închisorii, puse în aplicare de polițiști

 Ieri, polițiștii cărășeni au pus în aplicare două mandate de executare a pedepsei închisorii emise în două dosare penale.
Astfel, polițiști din cadrul Poliției Oravița s-au deplasat la domiciliul unui inculpat  de 23 de ani, din localitate, condamnat de Judecătoria Oravița, pentru comiterea infracțiunii de distrugere.
Tot în cursul zilei de ieri,
polițiștii din cadrul Poliției orașului Oțelu Roșu au organizat o acțiune pentru punerea în aplicare a unui alt mandat de executare a pedepsei închisorii, emis la aceeași dată, de Judecătoria Caransebeș, privind pe un inculpat de 47 de ani, din comuna Zăvoi, condamnat pentru comiterea infracțiunii de lovire și alte violențe.
Cei doi bărbați au fost transportați la Penitenciarul Timișoara, în vederea executării pedepselor.

Cercetat de polițiști pentru infracțiuni rutiere

În data de 03.06.a.c., în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, polițiști de la Secția 8 Poliție Rurală Oravița au depistat pe DJ 571, pe raza localității Ciuchici, un bărbat de 35 de ani, din Răcășdia, care conducea un autovehicul având permisul de conducere suspendat.
Deasemenea în urma testării cu aparatul alcooltest a rezultat o concentrație de  0,61 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost transportat la spital în vederea recoltării de probe biologice de sânge, însă bărbatul a refuzat prelevarea.
Conducătorul auto este cercetat pentru săvârşirea în concurs a infracţiunilor de  conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, conducerea unui vehicul fără permis de conducere și refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.

Accident rutier investigat de polițiști

Tot în cursul zilei de ieri, în jurul orelor 17,00, pe DJ 582 Reșița-Cuptoare, în zona kilometrului 3, s-a produs un accident de circulație soldat cu vătămarea corporală a unei persoane.
Din primele cercetări, s-a stabilit faptul că un conducător auto de 73 de ani, din Reșița, în timp ce se deplasa cu autoturismul personal, din direcția Reșița-Cuptoare, într-o curbă cu vizibilitate redusă, ar fi efectuat o manevră de depășire a unui autovehicul, care se deplasa pe același sens de mers.
La revenirea pe sensul său de mers acesta ar fi acroșat autoturismul depășit, care a fost proiectat pe acostament, moment în care a lovit o femeie de 52 de ani, din Reșița, care se deplasa în calitate de pieton, proiectând-o într-o râpă de pe marginea drumului.
În urma accidentului a rezultat rănirea gravă a pietonului, care a fost transportat cu Ambulanța la cea mai apropiată unitate spitalicească.
Cei doi conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultând o concentrație de 0,16 mg/litru în cazul bărbatului de 73 de ani, care a fost transportat la spital în vederea recoltării de probe biologice de sânge pentru stabilirea alcoolemiei. În cazul celuilalt conducător auto, rezultatul a fost negativ.
Se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Reșița.


POLIȚIȘTII AU REȚINUT 4 SUSPECȚI DE COMITEREA
MAI MULTOR FURTURI

 În acest sfârșit de săptămână, polițiștii cărășeni au depistat în flagrant delict 4 bărbați, bănuiți de comiterea a două infracțiuni de furt calificat, săvârșite pe raza municipiilor Reșița și Caranșebeș.
 Cele 4 persoane au fost reținute pentru 24 de ore.

Astfel, în data de 01.06 a.c., orele 04,00, Poliția municipiului Reșița a fost sesizată cu privire la faptul că în cursul nopții, dintr-un cabinet medical de pe raza municipiului, au fost sustrase mai multe bunuri.
La scurt timp, polițiștii din cadrul Biroului de Ordine Publică Reșița au depistat în apropierea locului faptei, un autoturism în care se aflau doi bărbați de 26, respectiv 32 de ani, ambii din Ticvaniu Mare, bănuiți că ar fi pătruns prin efracție în incinta cabinetului medical, de unde ar fi sustras o plasă care conținea cutii de medicamente și alte bunuri.
Cu ocazia percheziției efectuate, în interiorul autoturismului au fost identificate bunurile reclamate ca fiind sustrase, care au fost ridicate și restituite în totalitate persoanei vătămate.

Deasemenea în data de 02.06 a.c., orele 01,00, polițiști din cadrul Poliției municipiului Caransebeș, aflându-se în timpul liber cu autoturimul personal, au observat pe o stradă din localitate doi tineri, cunoscuți cu antecedente penale,  unul transportând  un televizor acoperit cu o pânză, iar celălalt având asupra sa o geantă.
La vederea polițiștilor, suspecții au abandonat bunurile, iar cel de-al doilea  a fugit pe o stradă lăturalnică, polițiștii reușind însă, prinderea și imobilizarea primului bărbat.
Imediat, fugarul a fost identificat și reținut de către echipajul de poliție din cadrul Poliției municipiului Caransebeș, chemat în sprijin la fața locului, într-un imobil în construcție, aflat în apropiere, unde se afla împreună cu o minoră de 13 ani, pe numele căreia era emis un ordin de urmărire, din data de 01.06.2019, pentru plecare voluntară de la domiciliu.  
Din primele verificări, s-a stabilit că cei doi suspecți, un minor de 15 ani, plecat voluntar din data de 01.06.2019, din Centrul ”Bunavestire” Caransebeș și un tânăr de 18 ani, din municipiu, cercetat sub control judiciar, în altă cauză, ar fi pătruns prin efracție în noaptea de 01/02.06 a.c., într-un imobil de pe strada George Enescu, de unde ar fi sustras un televizor și mai multe scule electrice și manuale.
Bunurile, în valoare de aproximativ 3000 lei, au fost recuperate în totalitate și ridicate în vederea continuării cercetărilor, urmând a fi restituite persoanei vătămate.
Deasemenea polițiștii au procedat la predarea minorei de 13 ani către asistentul social în grija căruia se află.

Toți cei patru suspecți sunt cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat, față de aceștia fiind dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, urmând a fi prezentați magistraților cu propunere de arestare preventivă.

COMUNICAT

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu