Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 2 iunie 2019

Strategie de dezvoltare a ecoturismului

Guvernul României a adoptat Strategia de dezvoltare a ecoturismului, act normativ care urmăreşte promovarea destinaţiilor ecoturistice şi care creează cadrul legislativ necesar dezvoltării turismului în zone protejate fără a avea impact negativ asupra mediului natural.

Printre măsurile cuprinse în
Strategie se numără dezvoltarea unei reţele de destinaţii ecoturistice prin recunoaşterea criteriilor pe baza cărora localităţile sau anumite zone pot fi încadrate în această categorie.

'România are un potenţial uriaş din perspectiva ecoturismului. Strategia adoptată astăzi contribuie nu doar la dezvoltarea turismului, ci mai ales la conturarea unui nou stil de viaţă al comunităţilor locale bazat pe principiile sustenabilităţii. Acest act normativ va fi urmat de alte legi subsecvente care vor reglementa cu exactitate toate aspectele acestui domeniu extrem de important pentru ţara noastră. Era necesară o asemenea strategie mai ales că aproximativ 23% din teritoriul României este acoperit de arii naturale protejate, cu o biodiversitate unică în Europa. Consider că această Strategie începe să contureze o dezvoltare durabilă a turismului verde, în zonele cu potenţial şi, mai mult decât atât, creşte gradul de conştientizare în rândul autorităţilor locale în acest domeniu. Un aspect important din acest document vizează componenta educativă, prin care autorităţile şi oamenii locului să conştientizeze valoarea conservării mediului natural', a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif. 

De asemenea, actul normativ prevede şi identificarea unor soluţii pentru dezvoltarea turismului durabil în interiorul destinaţiilor. 

'Este important ca atunci când vorbim despre ecoturism, să existe o infrastructură care să permită accesul turiştilor în aceste zone. Ariile naturale protejate capătă o valoare reală în turism dacă devin accesibile pentru vizitare. O organizare deficitară a acestor zone sensibile sau lipsa acesteia le expune degradării provocate de presiunea turistică. Tocmai de aceea strategia de dezvoltare a ecoturismului urmăreşte atât promovarea turistică cât şi crearea cadrului pentru un turism durabil, astfel încât generaţiile viitoare să se poată bucura de destinaţiile ecoturistice din ţara noastră', a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif 

În plus, pentru protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural, vor fi sprijinite iniţiativele de dezvoltare de ecomuzee, muzee şi colecţii etnografice.

Totodată, actul normativ mizează şi pe creşterea gradului de conştientizare în rândul comunităţilor locale privind posibilităţile de dezvoltare în domeniu, prin afaceri de familie sau prin crearea unor produse ecoturistice de către mici întreprinzători locali. 

Strategia va contribui şi la promovarea ecoturismului prin realizarea unor branduri locale pentru destinaţiile din această categorie. 

Documentul adoptat de Executiv va fi urmat de un plan de acţiuni specifice pe termen mediu şi lung.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu