Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 12 iunie 2019

Nu vă lăsaţi înşelaţi!


Deşi sunt intens mediatizate cazurile unor persoane care, din cauza naivităţii şi credulităţii cad pradă escrocilor care apelează la cele mai diverse metode şi scenarii pentru a-i înşela pe oamenii de bună credinţă, aceştia produc în continuare victime, cum este și cazul prezentat anterior.  


Pornind de la această realitate, pentru a nu deveni victime ale acestui mod de înșelăciune, fără a exclude însă diferite alte „metode” pe care le folosesc escrocii, polițiștii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, recomandă cetățenilor să țină cont de câteva sfaturi:
·        manifestaţi prudenţă şi deveniţi suspicioşi atunci când sunteţi abordaţi de persoane necunoscute care invocă diverse pretexte pentru a vă determina să le înmânaţi diverse sume de bani;
·        nu daţi dovadă de credulitate atunci când persoane necunoscute vă solicită sume de bani, în numele unui membru al familiei (soţ, fiu, fiică etc.) pentru rezolvarea unei probleme grave ce nu suportă amânare;
·        fiţi suspicioşi atunci când vă sunt prezentate scenarii fictive însă aparent, dramatice şi nu cedaţi argumentelor afective folosite de escroci;
·        evitaţi să luaţi decizii în stări emoţionale particulare sau foarte puternice: veţi greşi…negreşit!
Ideal ar fi să nu aveţi nici un fel de comunicare cu escrocii: cu cât staţi mai mult de vorbă cu ei, cu atât creşte riscul de a fi înşelaţi!





ÎNȘELATĂ PRIN METODA ,,ACCIDENTUL’’

În cursul zilei de ieri, o femeie în vârstă de 69 de ani din Oravița a fost înșelată de un bărbat necunoscut, cu suma de 6.700 de lei, prin metoda „Accidentul”.

Astfel, în data de 11.06 a.c., în jurul orelor 14.42, Poliția Orașului Oravița a fost sesizată prin SNUAU 112  de către o femeie, cu privire la faptul că în aceeași zi, a fost abordată telefonic de către un bărbat, care s-a recomandat a fi medic și care sub pretextul unei presupuse intervenții chirurgicale asupra unui membru de familie al victimei, i-a solicitat acesteia să-i achite suma de 12.000 de euro.
Pentru ca povestea să fie și mai credibilă, suspectul i-a cerut victimei să întocmească o declarație olograf, în care să-și declare datele de stare civilă și i-a prezentat posibilitatea de a achita o primă tranșă din suma presupusei intervenții medicale, respectiv suma de 6.000 de lei.
La scurt timp, la domiciliul victimei s-a prezentat un bărbat necunoscut căruia aceasta i-a remis suma de 6.700 de lei împreună cu declarația solicitată, după care acesta a plecat într-o direcție necunoscută.

Din verificările efectuate, poliștii au stabilit că în cursul aceleiași zile, alte două persoane din Oravița au fost apelate pe telefoanele personale și prin același mod de operare, s-a încercat obținerea de la acestea a unor sume de bani, însă persoanele vătămate în vârstă de 83, respectiv 65 de ani, nu au dat curs solicitărilor telefonice.

Polițiștii au demarat cercetări în vederea identificării autorilor și tragerea acestora la răspundere penală, fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii concursului de infracțiuni de înșelăciune și tentativă la înșelăciune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu