Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 8 iunie 2019

ÎN PRIMELE 5 LUNI ALE ANULUI, POLIȚIȘTII AU EMIS PESTE 100 DE ORDINE DE PROTECȚIE PROVIZORII

În perioada 01 ianuarie - 31 mai a.c., polițiștii din Inspectoratul Județean de Poliție Caraș-Severin au emis un număr de 101 ordine de protecție protecție provizorii, din care mai mult de jumătate au fost emise în mediul urban.

Reamintim faptul că începând cu data de 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin în cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, victima nemaifiind astfel, nevoită, să aştepte unul încuviinţat de judecător. 
Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Astfel, la sfârșitul anului trecut, a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului afacerilor interne și al ministrului muncii și justiției sociale nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști.
Ordinul stabilește procedura de intervenție a polițiștilor, de cooperare cu celelalte instituții cu atribuții în prevenirea și combaterea violenței domestice, metodologia de utilizare a formularului de evaluare a riscului și procedura de emitere a ordinului de protecție provizoriu, precum și cea de punere în executare a acestuia.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

În conformitate cu legislația în vigoare, polițiștii au fost solicitați să intervină, în perioada menționată, la sesizări privind cazuri de violență domestică, atât în mediul urban, cât și în mediul rural, aceștia luând măsurile legale în funcție de particularitățile fiecărei sesizări.


În mediul urban polițiștii au emis 76 ordine de protecție provizorii, din care 62 au fost confirmate de către unitatea de parchet competentă, iar în mediul rural numărul acestora este de 25 ordine de protecție provizorii, din care 23 confirmate de către unitățile de parchet.
Pe primele 5 luni, la nivelul municipiului Reșița au fost emise cele mai multe ordine de protecție provizorii - peste 50, Moldova Nouă înregistrând cele mai puține cazuri în care s-a impus emiterea ordinului de protecție provizorie, doar 2 cazuri.

Din cele 101 ordine de protecție provizorii emise în total de polițiști, 8 au fost încălcate de către persoanele împotriva cărora au fost dispuse, 4 la Reșița, 1 la Oțelu Roșu și 3 în mediul rural.

În acest sens, exemplificăm:
În data de 04.05 a.c., în jurul orelor 18.50, Poliția municipiului Reșița a fost sesizată prin intermediul SNUAU 112 de către o femeie, victimă a infracțiunii de violență în familie, cu privire la faptul că fostul concubin a venit la locuința acesteia și pe fondul unui conflict spontan, ar fi lovit-o cu pumnul în zona capului, apoi i-ar fi sustras cheile mașinii din geantă și după ce ar fi distrus o componentă a mașinii, a plecat cu autoturismul acesteia.
Patrula de poliție care s-a deplasat la fața locului a constatat că cele sesizate se confirmă, agresorul fiind identificat și cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de violență în familie, distrugere și furt.
În cauză s-a emis ordin de protecție provizoriu, valabil până la data de 09.05.2019 inclusiv.


In data de 19.03 a.c., orele 11.47, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Reșița au fost solicitați să intervină la o altă sesizare prin SNUAU 112, efectuată de către o femeie de 34 de ani din municipiu, care reclama faptul că fostul concubin, în vârstă de 29 de ani, care avea interdicție impusă de instanță de a se apropia de aceasta, pe o perioadă de 6 luni, ar fi încălcat prevederile ordinului de protecție, abordând-o pe stradă și amenințând-o cu acte de violență, cauzându-i astfel o stare de temere.
În acest caz, polițiștii au întocmit dosar penal privind comiterea infracțiunilor de amenințare și nerespectarea hotărârii judecătorești.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu