Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 11 iunie 2019

Școala de Construcții Metalice din Timișoara, din nou în prim-plan Specialiștii în domeniu se reunesc la UPT


Universitatea Politehnica Timișoara (UPT), Facultatea de Construcții, Departamentul de Construcții Metalice și Mecanica Construcțiilor (CMMC), Centrul de Cercetare pentru Mecanica Materialelor și Siguranța Structurilor (CEMSIG) , împreună cu Academia Română – Filiala Timișoara, Centrul de cercetări tehnice fundamentale și avansate (CCTFA), Secția de construcții metalice și sudură, organizează  cea de-a XVI-a Conferință Națională de Construcții Metalice CM16-2019 (Timișoara, 13-14 iunie 2019). Deschiderea conferinței va avea loc în
13 iunie 2019, ora 8:30, în amfiteatrul K1 al Centrului de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara.
Conferințele Naționale de Construcții Metalice au debutat în 1973, la Timișoara, la inițiativa academicianului Dan Mateescu, devenind de-a lungul timpului o prestigioasă tradiție universitară cu un caracter de înalt profesionalism în România. Beneficiind, încă de la prima ediție,  de participarea semnificativă a unor invitați de renume din străinătate, aceste conferințe au constituit un prilej de întâlnire a specialiștilor din domeniul construcțiilor metalice (universitari, cercetători, proiectanți și executanți din industria de profil), jucând astfel un rol important în transmiterea ideilor novatoare, a performanțelor științifice și tehnice, constituind în același timp oportunități pentru schimburi de idei și dezbateri fructuoase. Până în 1989 s-au organizat la Timișoara încă 4 ediții ale conferinței, în anii  1979, 1982, 1985, 1988.
Într-un fel, inițierea la Timișoara a acestei manifestări si, apoi, continuarea ei printr-o  serie  de Conferințe Naționale cu participare internațională, a reprezentat și reprezintă o recunoaștere a Școlii de Construcții Metalice de la Timișoara. Apariția și dezvoltarea construcțiilor metalice în partea de vest a României și în special pe teritoriul istoric al provinciei Banat a fost stimulată și influențată de apariția și dezvoltarea industriei metalurgice în această zonă, încă de la începutul secolului al XVII-lea. Prima uzină înființată aici, în 1771, de către autoritățile austriece, a fost uzina metalurgică de la Reșița, unde funcționa un atelier pentru confecții metalice și poduri din oțel, care includea la vremea respectivă și un birou de proiectare.
Aici și-a început cariera profesională, în anul 1935, tânărul Dan Mateescu, proaspăt absolvent al Școlii Politehnice din Berlin, Charlottenburg. În anul 1940, atelierul de confecții metalice a fost mutat la Bocșa Română, avându-l pe Dan Mateescu drept conducător. În anul 1941, în cadrul Școlii Politehnice din Timișoara a fost înființată Facultatea de Construcții. Dan Mateescu a fost încadrat aici pe post de conferențiar în anul 1944, pentru ca în anul 1948 să fie numit profesor universitar. În același an, sub coordonarea profesorului, se înființează un centru de studii și proiectare a construcțiilor metalice. Sinergia între activitatea de proiectare, cea de cercetare și de formare a studenților a continuat și a devenit o marcă a Școlii Timișorene.
Printre lucrările care au făcut faima colectivului condus de către profesorul Mateescu se evidențiază: cupola pavilionului Rom-Expo de la București), în 1963, structurile sălilor mașinilor de la Porțile de Fier I și II, Structura Centralei Termice Praga Nord, sala de sport și velodromul acoperit din Tripoli, Libia. Profesorul Dan Mateescu avea să devină primul șef al Catedrei de Construcții Metalice de la Timișoara, înființată în anul 1952. Sub îndrumarea și la inițiativa sa a fost construit, în anul 1959, Laboratorul pentru Structuri Metalice, primul de acest fel din România. Multe dintre soluțiile aplicate în proiectele catedrei au fost testate și validate în acest laborator.  O realizare de referință a școlii timișorene de construcții metalice din perioada actuală o reprezintă Bucharest Tower Center International, cea mai înaltă clădire din București în perioada 2006-2012, a cărei structură de rezistență a fost proiectată de echipa formată din profesorii Dan Dubină, Florea Dinu, Aurel Stratan și Adrian Ciutină, lucrare laureată cu trofeul European Steel Design Award, la Convenția Europeană de Construcții Metalice - ECCS, Lucerna, 2007.
Direcțiile activității de cercetare, dezvoltate din ce în ce mai clar în cadrul colectivului de la Timișoara, au fost legate de stabilitatea structurilor, calculul plastic, structuri cu deschideri mari, fenomenul de oboseală a metalului, respectiv calculul la seism al structurilor. În același timp, s-a desfășurat, practic de către aceeași echipă, o foarte importantă activitate de consultanță și proiectare a unor construcții remarcabile.
Începând din 1990, colectivul Catedrei de construcții metalice din Timișoara, care devine Departamentul de Construcții Metalice și Mecanica Construcțiilor, în cadrul Universității Politehnica Timișoara, se impune la nivel national prin promovarea normelor europene de calcul și proiectare în domeniul construcțiilor metalice și prin devoltarea și aplicarea unor soluții tehnice și tehnologii inovative în acest domeniu. Totodată, Departamentul se afirmă și manifestă activ în cooperarea internațională, în plan științific și academic, participând în mod consistent în programe și proiecte de cercetare și academice, în comisii tehnice și organisme științifice și profesionale.
În acest cadru tematic, colectivul de cercetare, compus din cadre didactice si doctoranzi, initiază, participând și/sau coordonând proiecte majore complexe de cercetare la nivel european și național.
Echipa de cercetare de la Timișoara a participat intens în perioada de referință la elaborarea de norme tehnice și documentație suport în domeniul construcțiilor metalice, activități finanțate de către ministerul de resort. A participat apoi la implementarea în România a Eurocodurilor structurale și a Euronormelor, cu precădere în domeniul structurilor metalice, în perioada 2000-2010. În prezent colectivul este angrenat în activitățile privind elaborarea noilor versiuni ale Eurocodurilor Structurale (începute în 2015), membrii săi fiind prezenți în 7 grupuri de lucru și 4 comitete de redactare pentru Eurocodurile 3, 4 și 8 (structuri din oțel, structuri compuse oțel-beton și structuri rezistente la cutremur).
Temele conferinței din acest an sunt următoarele:
• Noutăți și tendințe în metodologia de calcul, în proiectare, în execuție și în normele tehnice din domeniul construcțiilor metalice și compuse din oțel – beton;
• Construcții remarcabile: proiectare, execuție, montaj;
• Comportarea construcțiilor metalice la acțiuni extreme;
• Reabilitarea construcțiilor prin soluții constructive bazate pe utilizarea materialelor metalice;
• Impactul asupra mediului înconjurător: criterii și parametri de dezvoltare durabilă;
• Structuri metalice în arhitectura modernă.
Pe lângă sesiunile conferinței, vor fi prezentări ale unor invitați speciali (keynote speakers) de la Universitatea Tehnică Atena (Grecia), Universitatea din Coimbra (Portugalia), Universitatea din Aachen (Germania), Universitatea din Lodz (Polonia).



Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu