Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 23 iunie 2019

5 pacienţi cu tumori cerebrale au câştigat în instanţă dreptul la tratament "off-label" în regim compensat 100%

Cinci pacienţi au dat în judecată Statul pentru a beneficia de tratament gratuit cu un medicament în regim "off-label" şi au câştigat prin ordonanţă preşedinţială

Printr-o hotărâre judecătorească pronunţată pe 28 mai 2019, Curtea de Apel Bucureşti a obligat Guvernul României, Ministerul Sănătăţii, CNAS şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) să le asigure celor cinci pacienţi cu tumori cerebrale tratament gratuit cu un medicament în regim "off-label".

Pentru a pronunţa această sentinţă, instanţa de judecată a constatat că, deşi în luna septembrie 2018 Ministerul Sănătăţii iniţiase un proiect de ordin privind prescripţia în regim "off-label" ce fusese supus şi dezbaterilor publice în transparenţă decizională, până în prezent, acesta nu a fost adoptat şi nici nu a fost publicat în Monitorul Oficial al României. Curtea de Apel Bucureşti a observat că în cadrul Ministerului Sănătăţii este cunoscută problematica pacienţilor care nu pot urma terapia reglementată (fie din cauză că au contraindicaţie, fie pentru că nu există alternative terapeutice), iar medicii le prescriu medicamente ce au alte indicaţii terapeutice (aşa-zisa prescriere "off-label"). Acest fapt evidenţiază că Ministerul Sănătăţii recunoaşte dreptul asiguraţilor de a beneficia de medicamente prescrise "off-label" în regim compensat şi, mai mult, intenţionează să-l reglementeze.

"Hotărârea pronunţată, pe lângă efectul direct asupra dreptului la viaţă al reclamanţilor, va obliga într-o bună măsură autorităţile statului să accelereze adoptarea proiectului privind prescripţia "off-label". Prescripţia în regim "off-label" trebuie reglementată urgent şi în România, astfel încât pe de o parte pacienţii să aibă acces la terapia de care au nevoie şi, pe de altă parte, medicii să poată prescrie medicamente fără teama de a răspunde pentru eventuale fapte de malpraxis.", spune avocat Dan Cimpoeru.

În plus, "această sentinţă reprezintă o victorie importantă pentru pacienţi în lupta lor cu autorităţile pentru a avea acces la tratamentul de care au nevoie. Nu este admisibil ca după mai bine de 9 luni de la iniţierea şi dezbaterea proiectului de ordin să nu se fi adoptat la nivelul Ministerului Sănătăţii nicio decizie finală asupra acestuia.", continuă Cezar Irimia, Preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR).

Pentru pacienţi, decizia Curţii de Apel reprezintă o şansă la viaţă. Soţia unuia dintre cei cinci pacienţi spune: "soţul meu suferă de o tumoră cerebrală - ASTROCITOM ANAPLAZIC; a suferit o intervenţie chirurgicală pentru extirparea tumorii cerebrale, a urmat radioterapie şi chimioterapie de linia 1, dar şi de linia 2, iar din februarie 2019, la recomandarea medicului curant, urmează acest tratament off-label. Până in prezent, ne-am achiziţionat medicamentul din resurse proprii, cheltuind peste 20.000 lei. Preţul acestuia este mult prea mare pentru noi. Această sentinţă îi oferă soţului meu o şansă la viaţă."

În perioada 2014-2015, în urma demersurilor judiciare desfăşurate cu sprijinul APCR, peste 175 de pacienţi cu cancer (melanom malign, adenocarcinom de prostată, neoplasm mamar, neoplasm pulmonar, adenocarcinom gastric, neoplasm ovarian, sarcom de ţesuturi moi), şi alte boli cronice (scleroză multiplă, artrită idiopatică juvenilă) au obţinut în instanţă, pe calea ordonanţei preşedinţiale, tratament medical gratuit. Curtea de Apel Bucureşti a statuat că dreptul la viaţă al pacienţilor este afectat de refuzul autorităţilor competente de a lua o decizie finală cu privire la includerea noilor tratamente pe lista de medicamente compensate de către stat, iar legislaţia naţională nu este de natură să asigure transpunerea corespunzătoare a Directivei Consiliului 89/105/CEE din 21 decembrie 1988.

Având în vedere că în continuare nu sunt respectate termenele legale privind actualizarea listei medicamentelor compensate, începând cu luna decembrie 2018, APCR a reluat acţiunile judiciare astfel că, până în prezent, 14 pacienţi bolnavi de cancer şi alte boli cronice grave au câştigat in instanţă dreptul la tratament.

Demersurile judiciare au fost realizate de avocat dr. Dan Cimpoeru, conferenţiar universitar la Universitatea din Bucureşti, specializat în drept medical, cu o vastă experienţă în domeniul sănătăţii. Din anul 2007, av. Dan Cimpoeru colaborează cu asociaţiile de pacienţi din România, cărora le apără drepturile în faţa instanţelor de judecată şi a autorităţilor din domeniul sănătăţii (Ministerul Sănătăţii, CNAS, comisiile de sănătate din Camera Deputaţilor şi din cadrul Senatului etc.). În calitate de expert, a participat la elaborarea unor proiecte de lege din domeniul sănătăţii ce le îmbunătăţesc considerabil vieţile pacienţilor (controlul tuberculozei, malpraxisul medical, vaccinarea, sănătatea femeii şi copilului), a publicat articole de specialitate, opinii legale şi, de asemenea, a organizat şi susţinut numeroase conferinţe, programe educative şi simpozioane pe teme de drept medical.

Despre APCR
Misiunea imediată a Alianţei Pacienţilor Cronici din România este cea de determina autorităţile să consulte pacienţii în permanenţă şi la modul real în privinţa schimbărilor pe care preconizează să le realizeze în sistemul de sănătate şi de a face cunoscute şi respectate în România drepturile pacienţilor. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesaţi: www.aliantapacientilor.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu