Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 26 iunie 2019

Opt propuneri de modificare a legilor electorale

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a transmis ieri Parlamentului opt propuneri de modificări ale legilor electorale, în atenția Comisiei speciale Senat-Camera Deputaților care se ocupă de elaborarea și completarea legislației electorale.
Pe scurt, propunerile se referă la:

1. Unificarea legislației electorale într-un cod electoral, care să stabilească reguli similare pentru toate tipurile de alegeri: parlamentare, europarlamentare, locale, prezidențiale și pentru referendum. În prezent, fiecare tip de scrutin se desfășoară după o lege proprie.
2. Stabilirea unor reguli aplicabile, în egală măsură, atât cetățenilor români care votează în ţară, cât şi celor care votează în străinătate. Posibilitatea de a vota anticipat ori prin corespondenţă ar trebui reglementată nu doar pentru votul în străinătate, ci şi pentru votul din ţară.
3. Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot (SIMPV) va trebui generalizat pentru toate tipurile de scrutin, pentru că este o garanție că nu va mai fi posibil votul multiplu și reduce substanțial birocrația.
4. Perfecționarea din punct de vedere tehnic a SIMPV, pentru eliminarea oricăror erori din sistem (așa cum au existat cu ocazia scrutinelor din 26 mai 2019, conform informarării MAI din 10 iunie 2019)
5. Demilitarizarea SIMPV, care în prezent este administrat de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS). Este cel puţin nepotrivit ca o structură militară să fie implicată nemijlocit şi cu rol esenţial în procesele electorale, care, prin chiar natura lor, sunt procese civile, nu militare.
6. În paralel cu generalizarea folosirii SIMPV, va trebui eliminată din legislaţie prevederea privind aplicarea pe cardul de identitate a autocolantului cu menţiunea „votat”.  Informaţia dacă o persoană a votat sau nu este una cu caracter personal, în sensul art. 4 pct. 1 din GDPR și nu are ce căuta la vedere pe cartea de identitate la care are acces oricine. Pe lângă problemele legate de GDPR, existenţa autocolantului pe cartea de identitate nu se mai justifică nici din punct de vedere logic, dacă SIMPV se generalizează și își îndeplinește rolul de a verifica și împiedica votul multiplu.
7. Tot în paralel cu generalizarea folosirii SIMPV va trebui eliminată din legislaţie prevederea privind obligativitatea completării unei declaraţii pe proprie răspundere a votanţilor de pe listele suplimentare, în sensul că nu au mai votat şi în altă parte. Este un demers birocratic cronofag lipsit de utilitate.
8. Introducerea în lege a obligației Guvernului de a desfăşura, într-un termen rezonabil/suficient de mare, o campanie reală şi efectivă de informare a alegătorilor cu privire la modul de îndeplinire a unor proceduri legale necesare pentru exercitarea dreptului la vot (de exemplu, obligaţia de înregistrare, în cazul votului prin corespondenţă).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu