Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 15 iunie 2019

Festivalul de Teatru pentru Copii “Lumea Poveștilor”



Festivalul de Teatru pentru Copii “Lumea Poveștilor” s-a terminat. Dacă cea de-a II-a ediție a festivalului s-a bucurat de un real succes aceasta se datorează în mare măsură partenerilor Teatrului de Vest Reșița care au susținut evenimentul: Consiliul Județean Caraș-Severin și Primăria Reșița.

În  perioada festivalului, au avut loc 25 de evenimente culturale importante: spectacole jucate în spațiul Teatrului de Vest Reșița, proiecții 4K în Domul-Planetariu, spectacole la Cinema Dacia, parade stradale cu personaje de poveste, ateliere creative pentru copii, spectacole interactive în aer liber, în parcuri, reprezentații în cartierele marginalizate din Reșița, în localități din județ: Moldova Nouă, Băile Herculane, Oțelu - Roșu , Caransebeș, Carașova, Bocșa, Berzovia.
Pe parcursul celor opt zile din 1 până în 8 iunie, orașul Reșița a devenit un oraș viu, mai frumos din punct de vedere cultural și social. Comunitatea a participat  cu bucurie și entuziasm la evenimentele și activitățile de cultură propuse în cadrul festivalului. Universul creat în cadrul evenimentului a creat un bun context de întâlnire pentru membri comunității, motiv pentru care spațiul public “Orașul” a devenit punctul central, decorul de bază al festivalului.
Un element de impact pentru oraș l-a avut Domul, acesta a fost amplasat în centrul Reșiței. Acest dom, un uriaș cort gonflabil, este considerat la acest moment cel mai mare planetar din România și efortul făcut cu aducerea lui a contribuit incontestabil la completarea imaginii festivalului din piața centrală Reșiței.
În cadrul festivalului au fost aproape 3000 de vizitatori în Dom, 3000  de spectatori în sălile de teatru și cinema, peste  2000 de spectatori la paradele, atelierele  și spectacolele din Centrul Civic, în  parcurile din Govândari și  cartierul Mociur.


Teatrul de Vest Reșița a facilitat intrări gratuite pentru 300 de copii de la Centrul  Școlar pentru Educație Incluzivă Primăvara” Reșița și de la centrele de zi ale Fundației Humanitas „Pro Deo” și copii din Mociur.
 Cu această ocazie suntem onorați să vă mulțumim dumneavoastră, reprezentanților mass media pentru colaborarea și sprijinul necondiționat pe care l-ati acordat în promovarea festivalului. Suntem convinși că dacă această ediție s-a bucurat de succes, aceasta vine și datorită aportului profesionist pe care l-ați adus festivalului nostru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu