Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 30 iunie 2019

Alege-ţi viitorul aşa cum vrei tu şi nu lăsa pe alţii să-ţi distrugă visurile!

Băieţii şi fetele ar trebui să aibă libertatea de a-şi alege ei cel mai potrivit drum în viaţa profesională, ghidaţi fiind pe baza aptitudinilor spre meserii de viitor. Dar, de multe ori, deciziile se iau la presiunea familiei şi a şcolii şi sunt marcate de

prejudecăţi despre ce e o meserie de femei sau de bărbaţi. Aşa se face că în România, femeile predomină încă în sectoarele prost plătite: spre exemplu, ele reprezintă 75% din personalul din învăţământul pre-universitar, în timp ce în sectorul energetic, bine remunerat, 81% dintre angajaţi sunt bărbaţi. Astfel de inegalităţi plasează România pe locul 25 din 28 în clasamentul care măsoară în Uniunea Europeană gradul de egalitate între femei şi bărbaţi (EIGE, 2017).

Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen - A.L.E.G. a finalizat de curând implementarea unui proiect cu fonduri europene cu titlul "Eliminarea stereotipurilor de gen din educaţie şi consilierea vocaţională - GenderEd", implementat în paralel în 4 ţări europene: România, Cipru, Italia şi Lituania. Proiectul a elaborat un manual care combină teoria despre egalitatea pe piaţa muncii cu activităţi de învăţare experienţială privind prejudecăţile în alegerea meseriilor, care a fost utilizat la clasă cu 190 de elevi cu vârste între 13 şi 16 ani, într-un modul educativ constând în minim 11 ore, predate de către cadre didactice special formate. Proiectul a format 80 de cadre didactice implicate în consilierea vocaţională a elevilor, din Sibiu şi din alte 10 judeţe. Atât manualul, cât şi informaţii suplimentare despre proiectul Gender Ed se pot accesa pe www.aleg-romania.eu la sectiunea Proiecte.

Un element inedit al proiectului a fost realizarea jocului "Dream Fighters" prin care tinerii pot exersa cum să comunice asertiv ca să ţină piept presiunilor celor din jur şi să-şi urmeze visurile. Jocul se descarcă sub formă de aplicaţie gratuită în limba română, în Appstore şi Google Play. Un grup de tineri a fost consultat în conturarea avatarurilor şi situaţiilor din joc, pentru ca jocul să fie cât mai realist.

Trei dintre profesorii implementatori din Sibiu - Adela Creţu (CJRAE, Scoala Gen. nr. 23), Cătălin Lazăr (Colegiul Naţional Pedagogic Andrei Şaguna) şi Delia Petrovai (CJRAE, Şcoala Gen. Şelimbăr) - au participat alături de echipa A.L.E.G. la conferinţa finală a proiectului din Nicosia, Cipru, în perioada 12-14 iunie, unde au putut schimba impresii cu cadre didatice şi elevi participanţi în proiect din alte ţări.

În perioada 26-27 iunie, reprezentanta A.L.E.G. Alexandra Abrudean a prezentat rezultatele proiectului Gender Ed la un eveniment de informare organizat de Comisia Europeană la Bruxelles pentru proiectele de capacitare a femeilor şi de combatere a violenţei de gen. Rezultatele proiectului au fost prezentate şi la Sibiu la o conferinţă la care au participat cadre didactice, elevi şi reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean Şcolar. Metodologia va fi pusă la dispoziţie şi Ministerului Educaţiei Naţionale pentru a putea fi replicată la scară largă.

Motivaţia din spatele proiectului Gender Ed este credinţa fermă că educaţia tinerilor este un instrument extraordinar pentru a schimba relaţiile inegale de putere dintre sexe. GenderEd este un proiect finanţat de Uniunea Europeană care abordează modul în care stereotipurile de gen afectează elevii de gimnaziu şi liceu în alegerea profilurilor de studiu şi a profesiei pe care o vor urma.

COMUNICAT

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu