Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 3 iunie 2019

COALIŢIA ŞI EU VOTEZ - apel pentru vot electronic în România

Pornind de la semnificaţia votului ca drept universal Asociaţia Pro Democraţia (APD) consideră că tuturor cetăţenilor trebuie să li se asigure condiţii optime pentru exercitarea acestui drept.

Experienţele proceselor electorale din ultimii ani în România demonstrează carenţele statului în ceea ce priveşte capacitatea administrativă de a organiza şi gestiona scrutine. Dincolo de
nereguli frecvent întâlnite la nivelul secţiilor de vot (de tipul turism electoral, probleme privind utilizarea urnei mobile, tergiversarea dreptului de a observa, mită electorală etc.) situaţiile recurente în care diaspora românească e nevoită să aştepte ore în şir pentru a-şi exercita dreptul la vot, arată, o data în plus, că este nevoie de soluţii noi la această problemă.

În contextul alegerilor din 26 mai a.c., au apărut în spaţiul public din ce în ce mai multe opinii care fac referire la introducerea votului electronic, existând chiar şi iniţiative legislative blocate însă procedural din lipsă de consens politic.

Care sunt modalităţile de vot care pot fi utilizate (vot electronic, vot la distanţă prin internet, vot prin corespondenţă)? Care sunt mecanismele prin care acestea funcţionează? Ar putea fi folosite în paralel mai multe modalităţi de vot?

Asociaţia Pro Democraţia, cu sprijinul Penrose CDB, Agenţia Metropolitană Braşov şi Autoritatea Electorală Permanentă, a implementat în perioada februarie - iunie 2017, campania "Votul meu online", primul proiect de consultare publică care a avut ca scop implementarea unui sistem de i-voting (internet voting) pentru luarea deciziilor de interes local în România.

Raportul proiectului împreună cu arhitectura logică şi conceptul tehnologic al aplicaţiei utilizate se găsesc aici: http://www.apd.ro/ro_RO/clubapd-cnc/rezultatele-primului-proiect-de-consultare-publica-prin-intermediul-votului-pe-internet.

"Observând istoricul altor state care au implementat deja un sistem de vot electronic şi având experienţa proiectului Votul meu online, considerăm că decizia implementării unui astfel de sistem în România trebuie luată doar în urma unui plan foarte clar: o analiză de fezabilitate, consultarea tuturor actorilor implicaţi, propuneri şi participare a societăţii civile, a partenerilor sociali şi a partidelor politice, pilotarea unui astfel de mecanism şi asigurarea infrastructurii tehnice necesare. Mai mult decât atât, fără consens politic şi lucru împreună, orice demers de acest gen va eşua" a declarat Ionuţ ŢAŢA, preşedinte Pro Democraţia.

În acest sens, Asociaţia Pro Democraţia îi invită pe toţi cei care doresc să îşi aducă contribuţia să se alăture acestui demers de consolidare a democraţiei în România prin aderarea la COALIŢIA ŞI EU VOTEZ.
(detalii înscrire: http://www.apd.ro/ro_RO/clubapd-cnc/coalitia-romania-voteaza-call-for-action)

ASOCIAŢIA PRO DEMOCRAŢIA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu