Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 4 martie 2023

Ziua Mondială a Obezităţii - 39 milioane de copii sunt obezi. Află ce mănânci ! Fii informat!

 
Astăzi, 4 martie, marcăm Ziua Mondială a Obezităţii, ce are ca scop conştientizarea în rândul consumatorilor cu privire la orientarea către un stil de viaţă sănătos bazat pe o alimentaţie echilibrată, mai ales din perspectiva unei creşteri accelrate, la nivel mondial şi european, a ratei de obezitate şi supraponderalitate.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, rata obezităţii s-a triplat din 1975 şi până în prezent.

În anul 2016, mai mult de 1.9 miliarde de adulţi cu vârsta cuprinsă între 18 ani şi peste, erau supraponderali, dintre aceştia, mai mult de 650 milioane persoane erau obeze. Altfel spus, în anul 2016, 39% din adulţii cu vârsta de peste 18 ani erau supraponderali, în timp ce 13% erau obezi.

În anul 2016, 340 milioane de copii şi adolescenţi cu vârste cuprinse între 5 şi 19 ani, au fost încadraţi în categoria supraponderalilor sau obezilor.

Datele din 2020 arată că 39 milioane de copii cu vârste cuprinse sub 5 ani au fost caracterizaţi ca fiind supraponderali sau obezi. Supraponderalitatea şi obezitatea cauzează mai multe decese la nivel mondial decât subponderalitatea.

La nivel global, există mai mulţi oameni obezi decât subponderali, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Cu ajutorul Aplicaţiei Gratuite InfoCons, consumatorii pot alege ei pentru ei, ce mănâncă, printr-o simplă scanare a codului de bare, în urma căreia afla instant direct pe telefonul mobil:
- Afişarea instantă a informaţiilor de pe etichetele produselor agroalimentare în limba selectată Ingredientele din produsul scanat, Numărul şi tipul aditivilor alimentary însoţiţi de o descriere explicită;
- Numărul şi tipul alergenilor regăsiţi în produsul scanat;
- Valorile nutriţionale (cantitatea de sare, zahăr şi calorii);
- Calculator în care se poate insera cantitatea de produs consumată pentru a afla instant cantitatea de sare si zahăr, numărul de calorii precum şi activităţile sportive necesare pentru arderea caloriilor (mers, alergare şi bicicletă);
- Posibilitatea de a acorda rating de la 1 la 5 produselor;
- Salvarea produsului scanat în secţiunea "Produse Salvate", consumatorii având astfel posibilitatea de a-şi crea propria listă de cumpărături, meniul zilnic/ săptămânal, reţete Din secţiunea "Produse Salvate", printr-o simplă bifare a produselor, consumatorii află numărul total de E-uri, cantitatea totală de zahăr şi cantitatea totală de sare.

De asemenea, aceştia pot distribui produsele bifate care alcătuiesc lista de cumpărături, meniul zilnic/săptămânal sau retetele cu familia şi prietenii. Personalizarea aplicaţiei în funcţie de preferinţele de consum: număr maxim de E-uri şi tipul acestora, cantitatea maximă de sare, cantitatea maximă de zahăr, tipul de alergeni şi cantitatea maximă de calorii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu