Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 25 martie 2023

Ministerul Finanţelor lansează pe 27 martie prima IPO pentru titluri de stat FIDELIS din 2023, cu o tranşă dedicată donatorilor de sânge

 
Oferta publică iniţială primară (IPO) va cuprinde cinci emisiuni, în euro şi lei, dintre care una va fi dedicată donatorilor de sânge
-Titlurile de stat destinate donatorilor sunt denominate în lei, au o maturitate de 1 an şi o dobândă de 7,7%.
-Adiţional, Ministerul Finanţelor va emite alte două emisiuni în lei, cu maturităţi de 1 an şi 3 ani şi dobânzi de 6,7% p.a. şi, respectiv, de 7,35% p.a., şi două în euro, cu maturităţi de 1 şi, respectiv, 5 ani şi dobânzi de 3,7% p.a. şi, respectiv, 5,8% p.a.
-Oferta se va derula în perioada 27 martie - 10 aprilie, iar data estimată a listării titlurilor Fidelis la BVB este 18 aprilie.
-Prin precedentele zece IPO pentru titluri Fidelis, din perioada iulie 2020 - decembrie 2022, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie aproape 15,2 miliarde lei (3,1 miliarde euro).

Ministerul Finanţelor (MF) continuă emisiunile de titluri de stat pentru populaţie FIDELIS şi lansează la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) prima ofertă de vânzare din acest an, în perioada 27 martie - 10 aprilie. Aceasta este a 11-a ofertă de acest tip derulată prin intermediul pieţei de capital de Ministerul Finanţelor începând cu iulie 2020. Prin intermediul precedentelor zece oferte, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie, cumulat, aproape 15,2 miliarde lei (3,1 miliarde euro).

"Ne dorim ca această emisiune dedicată persoanelor fizice care au donat sânge începând cu 30 septembrie 2022, inclusiv celor care donează în perioada de ofertă a acestei ediţii, să contribuie concret la stimularea donării de sânge, alăturându-se demersurilor publice sau private cu acest scop. FIDELIS a avut întotdeauna o componentă de educaţie financiară, iar acum, prin această premieră, îmbinăm educaţia financiară cu acţiunea directă de sprijinire a unei nevoi naţionale a sistemului de sănătate. Încrederea în această iniţiativă este deopotrivă a Ministerului Finanţelor dar şi a partenerilor noştri cu care am realizat cu succes 10 ediţii Fidelis până în prezent, implicându-se permanent în identificarea şi acoperirea nevoilor investitorilor în titluri de stat FIDELIS", a declarat Adrian Câciu, Ministrul Finanţelor.

Persoanele fizice rezidente şi nerezidente, cu vârsta peste 18 ani, pot subscrie prin intermediul consorţiului de intermediere sau intermediarii care au semnat angajamentul privind respectarea condiţiilor de derulare a ofertei, a prevederilor prospectului de emisiune şi a transmis angajamentul către Lead Manager. Consorţiul este format din BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, BRD - Groupe Societe Generale şi Alpha Bank România, titluri de stat FIDELIS denominate în lei şi în euro, în cadrul ofertei publice de vânzare derulate la Bursa de Valori Bucureşti.

"Piaţa de capital a României oferă un mix unic de stabilitate şi potenţial de creştere, făcându-o o destinaţie atractivă pentru investitorii care doresc să-şi diversifice portofoliile. În această perioadă cu inflaţie în creştere, în care banii, care sunt sângele economiei, sunt din ce în ce mai scumpi, redresarea şi puterea pe termen lung a economiei României depind de încredere şi de asigurarea accesului companiilor şi statului la o gamă mai largă de opţiuni de finanţare, cum ar fi acţiuni şi obligaţiuni, precum şi o piaţă de capital dinamică. Felicităm Ministerul Finanţelor pentru iniţiativa de oferi o tranşă specială donatorilor de sânge, atât pentru impactul medical pe care-l are, dar şi pentru faptul că arată partea umană din spatele sistemului financiar", a declarat Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

"Privim anul 2023 cu încredere, deoarece vedem semnale importante în ceea ce priveşte continuarea rundelor de finanţare, atât prin emisiunile de titluri de stat Fidelis, dar şi mult-aşteptata listare a Hidroelectrica. Totodată, vedem că Statul oferă un sprijin companiilor care vor să se listeze, prin acoperirea unei părţi din costurile de listare. Prin emisiunile de titluri de stat Fidelis, Ministerul Finanţelor oferă investitorilor un instrument util pentru diversificarea portofoliilor, dar şi pentru cei care fac primul pas în lumea investiţiilor, iar, acum, prin această tranşă dedicată donatorilor de sânge, oferă un canal prin care investitorii sunt stimulaţi să ofere ajutor celor care au nevoie de sânge", a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori Bucureşti.

Echipa BVB

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu