Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 13 martie 2023

Deschiderea oficială a campaniei "Luna platării arborilor" organizată de Regia Națională a Pădurilor - Romsilva


În scopul deschiderii oficiale a campaniei "Luna platării arborilor" organizată de Regia Națională a Pădurilor - Romsilva în perioada

15 martie - 15 aprilie 2023, vă invităm la sediul Direcției Silvice Caraș-Severin, str. Petru Maior, nr. 69A, în data de 16.03.2023 la orele 11.00, urmând ca, după conferința de presă, să ne deplasăm împreună în teren (în Reșița, zona Stemei), în vederea executării unor lucrări de împăduriri. Pentru organizarea deplasării în teren avem rugămintea să confirmați prezența dvs. domnului ing. Bunda Sorin (telefon 0732850892) până miercuri 15.03.

Până la conferința de presă vă transmitem următorul COMUNICAT DE PRESĂ, pe care avem rugămintea să îl promovați.

Direcția Silvică Caraș-Severin, administrează  324 mii de hectare fond forestier proprietate publica a statului, ceea ce înseamnă 77% din totalitatea suprafeței fondului forestier de la nivelul județului. Diferența de 23% o reprezintă suprafețele de fond forestier aparținând unităților administrativ-teritoriale sau proprietarilor privați.
Regenerarea pădurilor este una dintre activitățile prioritare ale Direcției Silvice Caraș-Severin, prin care se urmărește asigurarea integrității și permanenței pădurilor, pentru ca acestea să își exercite cu continuitate funcțiile de protecție și de producție.
În fiecare an campania de împăduriri, denumită generic Luna plantării arborilor, se desfăşoară în perioada 15 martie – 15 aprilie.
Scopul actiunii este de a  populariza  rolul şi importanţa pădurii și formarea unei atitudini ecologice active şi responsabile, care să determine manifestarea unei conduite adecvate în raport cu mediul natural.
Pentru anul 2023, programul de regenerare a pădurilor pentru Direcția Silvică Caraș-Severin, este de 519 hectare, din care:
•   regenerări naturale – 445  hectare
•   regenerări artificiale (impaduriri) – 74 hectare
Pe lângă lucrările de regenerare a pădurilor, naturale si artificiale, care se vor executa in 2022, directia silvica va efectua și lucrări de completare a plantațiilor înființate în anii anteriori și lucrări de refacere a plantațiilor afectate de diverși factori dăunători (seceta, incendii, etc.), pe suprafață de 73 de hectare.    
Pentru impduririle din acest an, sunt necesari aprox 700 mii puieți forestieri din speciile brad, molid, larice,pin negru, gorun ,cer, stejar roșu, fag, paltin de munte, frasin, cires, nuc negru si castan puieți care la această dată sunt disponibili în pepinierele direcției silvice .
Valoarea lucrărilor de împăduriri care se vor realiza în anul 2023 este de peste 2,3 milioane lei, finanțată din fondul de conservare și regenerare înființat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu