Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 16 martie 2023

Copiii abandonaţi au nevoie în continuare de suflete care să le fie alături! Ajungem MARI caută 250 de voluntari pentru ei

Ajungem MARI, cel mai mare program educaţional din România care sprijină copiii din sistemul de protecţie, dă startul unei campanii de recrutare de voluntari care să aibă grijă de 500 de copii din Capitală şi unele localităţi din ţară la care nu ajunge nimeni, timp de 3 ore pe săptămână. Termenul limită pentru înscrieri este 31 martie.

Sunt peste 45.000 de copii şi tineri în sistemul de protecţie în România, dintre care aproximativ 6.000 de copii adoptabili, conform ultimelor date ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. Cei mai norocoşi dintre ei cresc în casele asistenţilor maternali sau ale unor rude, în timp ce 13.000 de copii îşi trăiesc suferinţele într-o instituţie de stat, de tip rezidenţial: centre de plasament, apartamente sau căsuţe de tip familial.

Separarea de familie, abandonul şi instituţionalizarea sunt experienţe traumatizante. Mulţi dintre copii ajung în grija statului, fiind abandonaţi din cauza sărăciei. Însă, aproape la fel de mulţi sunt victime ale abuzurilor, violenţei şi neglijării. Sunt traume care le influenţează atât dezvoltarea psihică, emoţională, cât şi cea fizică.

De 9 ani alături de copiii instituţionalizaţi, printr-un program cu un concept unic

De 9 ani, programul educaţional Ajungem MARI, lansat de Asociaţia Lindenfeld, aduce o schimbare semnificativă în vieţile a mii de copii din sistemul de protecţie. Cu ajutorul unei reţele de 1.400 voluntari în Bucureşti şi în 24 de judeţe din ţară, Ajungem MARI vine în sprijinul asistenţilor sociali, oferindu-le copiilor ajutor la teme, ieşiri şi excursii, prietenie şi şansa la o viaţă independentă. Pe lângă interacţiunea cu voluntarii, asociaţia le oferă copiilor şi psihoterapie, logopedie şi consiliere vocaţională.

"De cele mai multe ori suferinţele copiilor şi tinerilor instituţionalizaţi nu se opresc odată cu intrarea în sistem, ci se amplifică. Statul face ceea ce trebuie să facă: îi preia din mediile de risc, le asigură un acoperiş deasupra capului, haine, mâncare. Dar nevoile acestor copii sunt cu mult mai mari şi pregnante. Au nevoie de suport emoţional, de oameni care să le aducă constanţă în viaţă, care să îi ajute, fie că vorbim de teme, de lecţii sau experienţe de viaţă. Aşa a şi pornit ideea Ajungem MARI, în urmă cu aproape 9 ani: să aducem voluntari cu suflet mare aproape de ei, să îi sprijine şi să îi înveţe să devină adulţi responsabili şi împliniţi", spune Vivianda Nicolae, vicepreşedinte Ajungem MARI

Prea puţini voluntari, prea puţine şanse pentru copiii fără familie! Nimeni nu merită să fie singur
Dacă în unele zone ale ţării, Ajungem MARI reuşeşte să recruteze mai uşor voluntari pentru copiii instituţionalizaţi, în altele, printre care oraşele cu populaţie mai redusă, dar şi Capitala, copiii trăiesc adevărate drame. Aici sunt mult prea puţini voluntari pentru câţi copii abandonaţi ar avea nevoie de sprijin.

Ajungem MARI caută 100 de suflete pentru copiii abandonaţi la care nu ajunge NIMENI din Capitală şi 150 pentru copiii din judeţele Botoşani (Dorohoi), Braşov (Făgăraş, Ghimbav, Hărman), Gorj (Motru, Novaci, Târgu Cărbuneşti, Târgu Jiu), Hunedoara (Deva, Hunedoara), Maramureş (Baia Mare, Sighetu Marmaţiei), Mehedinţi (Drobeta Turnu Severin), Sibiu (Sibiu) şi Timiş (Lugoj, Gavojdia, Nădrag). Voluntarii ar urma să-şi petreacă 3 ore pe săptămână cu copiii, în format fizic, oferindu-le ajutor la teme, meditaţii, şansa la o viaţă normală şi viitor.

Voluntarii vor trece printr-un proces iniţial de selecţie şi pregătire necesar pentru toţi cei care ajung să lucreze cu copiii instituţionalizaţi. Nu se dau teste de cultură generală, dar sunt etape menite să ajute în procesul de selecţie a oamenilor potriviţi, care înţeleg angajamentul şi sunt decişi să le fie alături copiilor pe termen lung. Un modul de voluntariat durează 8 luni, iar la finalul acestuia voluntarii pot alege să continue munca alături de copiii instituţionalizaţi.

Voluntarii Ajungem MARI sunt în general adulţi, studenţi sau liceeni, de la 16 ani în sus, fără limită superioară de vârstă, comunicativi şi implicaţi. Oricine doreşte să se alăture poate aplica în programul de voluntariat până pe 31 martie pe https://www.ajungemmari.ro/. Testarea psihologică şi trainingul vor avea loc după această dată.

Voluntari care schimbă lumea copiilor cu paşi mici
"Activitatea de voluntariat m-a completat ca om. Cel mai frumos în activitatea de voluntariat este să ştii că ajuţi, prin dedicaţie şi implicare. Să ştii că munca ta ghidează un tânăr spre alegerile corecte. Mă motivează dorinţa de a face bine, de a împărtăşi din cunoştinţele mele şi de a fi un exemplu în viaţa lor, pentru ca la rândul lor să fie exemple de urmat. Puterea exemplului este cea mai mare putere pe care o avem şi, dacă o folosim corespunzător, putem să schimbăm totul" - Nataşa Ecobescu, voluntar Ajungem MARI de 6 ani.

"Voluntariatul a adus în viaţa mea multă bucurie, emoţii şi lacrimi de fericire când am văzut reuşitele copiilor. Mi-a adus oameni speciali în jur, prieteni noi care ajută copiii fără să se gândească de 2 ori, voluntari implicaţi care nu ţin cont de ore şi sunt alături de noi. Voluntariatul a adus OAMENI în jurul meu" - Alina Şandor, voluntar Ajungem MARI de 6 ani.

* Despre Ajungem MARI
Ajungem MARI este unicul program naţional care susţine pe termen lung educaţia copiilor şi tinerilor instituţionalizaţi şi din medii defavorizate. Sunt peste 3.000 de copii sprijiniţi de o echipă de 1.400 de voluntari, în Bucureşti şi 24 de judeţe din ţară. Mai multe informaţii despre organizaţie şi proiectele desfăşurate puteţi citi aici pe www.ajungemmari.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu