Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 25 martie 2023

"CAPUL SUS!" - campanie a Asociaţiei Magic dedicată fetiţelor şi adolescentelor care şi-au pierdut părul în urma chimioterapiei

Asociaţia Magic desfăşoară în luna martie campania "CAPUL SUS!", destinată fetiţelor şi adolescentelor diagnosticate oncologic. Scopurile campaniei sunt de conştientizare a traumei pierderii părului post-chimioterapie şi de strângere de fonduri pentru peruci medicale.

Implicaţiile psiho-emoţionale, cauzate de pierderea părului în urma chimioterapiei, sunt deosebit de profunde şi de traumatice.
Pentru copii, pierderea părului e încă şi mai traumatizantă decât pentru adulţi: sunt izolaţi de către grupurile de copii sănătoşi - cei mici neavând capacitatea de a înţelege singuri cancerul şi efectele tratamentelor, iar educaţia în această direcţie lipsind cu desăvârşire în societatea noastră.

Astfel, pierderea părului izolează fetiţele şi adolescentele, creându-le probleme suplimentare, deloc de neglijat, pe lângă lupta cu diagnosticul propriu-zis, acutizându-le anxietatea şi depresia şi îngreunându-le vindecarea.

Părul este asociat, în mod special la sexul frumos, cu feminitatea şi frumuseţea.

În momentul în care fetele îşi pierd părul, chiar dacă sunt încă la vârsta poveştilor, îşi pierd echilibrul emoţional - sub presiunea imaginii pe care societatea o proiectează asupra lor şi, implicit, a imaginii pe care ele însele o proiectează despre sine.

Suntem ţara din UE care nu compensează nici măcar o parte din perucile medicale. Sunt considerate produse de înfrumuseţare, când ele sunt, de fapt, dispozitive medicale.

Este certificat psihologic că o perucă, în cazurile oncologice, de arsuri, de boli rare sau de boli dermatologice, poate reduce considerabil anxietatea socială, iar revenirea la imaginea de dinainte de boală este parte din procesul de vindecare - la pacienţii mari şi mici, deopotrivă.

Perucile medicale nu sunt deloc totuna cu cele comerciale - nici financiar, nici calitativ. Sunt mult mai scumpe, pentru că trebuie să fie cât mai uşoare şi aerisite, preferabil din păr natural, inserat pe suport din materiale cât mai naturale, care să lase scalpul să respire - dat fiind că o perucă medicală este purtată o perioadă lungă de timp.

Pentru toate motivele enumerate mai sus, Asociaţia Magic a pornit campania "CAPUL SUS!"

Campania se desfăşoară până la finalul lunii martie, iar scopurile ei sunt de conştientizare, de către publicul larg, a traumei pierderii părului post-chimioterapie şi de strângere de fonduri pentru peruci medicale, pentru fetiţele şi adolescentele diagnosticate oncologic.

"Vrem să le spunem, împreună: CAPUL SUS, sunteţi nespus de frumoase!

Împreună înseamnă, pe lângă partenerii care ne-au venit in întâmpinare, cu ce a putut oferi fiecare, bunuri sau servicii (avem tombole zilnice, cu premii pentru toate gusturile), şi toţi cei care vor dori să se alăture campaniei: cu un gând bun, cu împărtăşirea propriilor experienţe şi, nu în ultimul rând, participând la tombole - toate fondurile strânse la tombolele Magic "CAPUL SUS!" vor fi folosite pentru achiziţionarea de peruci medicale" - Asociaţia Magic

Aici, toate premiile oferite de partenerii Magic, în tombolele "CAPUL SUS!":
https://magicamp.galantom.ro/projects/fpages?id=2128.

Dincolo de premii, însă, fiecare donaţie înseamnă multă alinare şi încredere pentru fetele cu afecţiuni oncologice.

*

Asociaţia Magic este o organizaţie non-profit, neguvernamentală, care sprijină peste 10.000 de familii cu copii grav bolnavi, asigurându-le prin cele 12 proiecte ale sale o adevărată reţea de mâini de ajutor în lupta cu boala: transportul familiilor cu copii grav bolnavi, la spital şi înapoi acasă, cu şoferi voluntari (Şofer de Suflet), cazare pentru părinţi pe perioada spitalizării copiilor (MagicHOME), pachete săptămânale pe secţiile de oncopediatrie şi consiliere psihologică a copiilor şi părinţilor (MagiCARE), colete lunare cu alimente şi toate cele necesare pentru familiile cele mai vulnerabile (MagicBOX), burse educaţionale lunare (MagicEDU), tabere pentru copiii oncologici sau care au pierdut pe cineva drag în lupta cu boala (MagiCAMP), vacanţe pentru întreaga familie a copilului bolnav (MagicTICKET) şi multe altele.

Mai multe despre proiectele Asociaţiei Magic, aici: www.asociatiamagic.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu