Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 5 martie 2023

Legea Învăţământului Preuniversitar



World Vision România: Concursul pentru admitere la liceu creează în continuare inechitate şi arată neîncredere în Evaluarea Naţională. Peste 40% dintre copii sunt deja supuşi riscului de sărăcie şi excluziune

World Vision România reiterează că posibilitatea liceelor de a-şi realiza propriile concursuri de admitere va adânci inechitatea deja existentă în rândul copiilor.

Conform statisticilor, în România peste 40% dintre copii sunt deja supuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială. De asemenea, organizaţia subliniază că pentru acest sistem de dublă evaluare nu a fost făcută publică de către Ministerul Educaţiei o fundamentare bazată pe studii sau exemple concrete de bună practică, dar şi că ideea în sine, a unui dublu sistem de evaluare, arată că există o neîncredere cu privire la rezultatele măsurate în urma Evaluării Naţionale de la finalul clasei a VIII-a.

Fundaţia World Vision România îşi menţine poziţia exprimată la publicarea primului proiect pentru Legea Învăţământului Preuniversitar. World Vision România consideră că schimbarea pragului de la 90% la 60% dintre locuri pentru care liceele pot organiza concurs de admitere nu este decât o încercare de ameliorare a inechităţilor pe care le-ar putea crea un sistem dublu de admitere prin: 1) repartizarea în urma rezultatelor de la Evaluarea Naţională; 2) admiterea în urma unui concurs susţinut de licee.

În urma consultărilor realizate în vară de fundaţie, 70% dintre cadrele didactice au afirmat că în cazul în care colegiile naţionale sau liceele îşi vor putea organiza propriile examene de selecţie a elevilor, cei din mediile dezavantajate nu vor mai avea aceleaşi şanse de admitere în cadrul acestor unităţi de învăţământ. Aceeaşi poziţie au avut-o şi 44% dintre elevii chestionaţi. Totodată, 37% au afirmat că vor avea aceleaşi şanse, iar aproape unu din cinci elevi (19%) a preferat să nu-şi exprime opinia.

La polul opus, tot mai multe ţări din Occident îşi pun problema cum pot îmbunătăţi evaluarea pe parcursul fiecărui an şcolar astfel încât să vină cu mai puţină presiune asupra copiilor prin astfel de examene. Mai mult decât atât, un studiu OECD (realizat pe 40 de ţări) arată că tendinţa la nivel internaţional este chiar renunţarea la orice fel de examen de admitere la liceu şi concentrarea pe evaluarea de la clasă a competenţelor elevilor.

În aceste condiţii, World Vision România solicită:

1. Să existe acelaşi sistem de admitere la liceu pentru toţi elevii (cu excepţia unităţilor de învăţământ profesionale şi vocaţionale), iar diferenţierea nivelului să se facă prin construirea unor subiecte de examen care să evalueze competenţele prevăzute în profilul absolventului astfel încât să departajeze corect elevii.

2. Suplimentar, propunem ca evaluarea acelor competenţe specifice de care un elev are nevoie pentru a face faţă la un liceu, să fie făcută prin analiza portofoliului educaţional al elevului - prevăzut, de altfel, în lege ca un element cheie în monitorizarea educaţională a copilului.

Despre Bacalaureat

World Vision România a susţinut în poziţia publică avut ca reacţie la prima formă a legii ca examenul de Bacalaureat să cuprindă probe de specialitate în funcţie de profilul studiat, iar opt din zece cadre didactice, respectiv 7 din 10 dintre elevi consultaţi de fundaţia au spus că vor ca la examenul de Bacalaureat să existe probe de specialitate. Astfel, susţinem examenul de Bacalaureat în forma actuală din proiectul de lege.

În plus, World Vision România salută decizia Ministerului Educaţiei de-a acorda o mai mare importanţă evaluării competenţelor de limbi străine. În acelaşi timp, însă, adolescenţii din mediile dezavantajate, în special de la sate, au nevoie de o pregătire suplimentară pentru a face faţă examenului scris la o limbă străină. Analizele realizate în programele noastre educaţionale pentru liceeni, ca Vreau în clasa a 9-a, ne arată că în topul solicitărilor de meditaţii din partea adolescenţilor sunt cele pentru limbile străine. Principalul motiv invocate de elevi este că în comunităţile cele mai vulnerabile nu există suficienţi profesori, pregătiţi conform programei, pentru a preda limbi străine.

Astfel, Fundaţia World Vision România solicită o investiţie prioritară în profesionalizarea profesorilor de limbi străine în mediul rural şi periurban/ urban mic.

Despre "Şcoală după şcoală"

Referitor la Art. 74 (12), conform căruia "elevii identificaţi ca fiind în categoria cu risc de abandon şcolar participă cu prioritate la activităţile programului Şcoala după şcoală, a programului naţional Învăţare remedială, a activităţilor de consiliere psihologică şi beneficiază de gratuitate la taberele organizate în centrele de agrement aflate în domeniul statului", World Vision România solicită ca extinderea programului Şcoală după şcoală la nivel naţional (în special acoperirea integrală a şcolilor dezavantajate) să fie o prioritate a Ministerului Educaţiei pentru combaterea abandonului şcolar.

Experienţa pe care World Vision România acumulat-o de mai bine de şase ani cu programul Pâine şi Mâine a arătat că serviciile educaţionale şi de consiliere care au loc după şcoală combinate cu o masă caldă şi alte tipuri de sprijin material pentru rechizite şi îmbrăcăminte, cât şi de formare imediată pentru profesori a crescut prezenţa şcolară în mediile dezavantajate cu până la 100%.

Despre consultare

World Vision România propune ca nouă atribuţie a Ministerului Educaţiei (Art. 94): "organizează consultări directe, extinse, periodice sau specifice ale cadrelor didactice, elevilor şi părinţilor, prin chestionare, interviuri, dezbateri, inclusiv prin colaborarea cu organizaţiile societăţii civile, în pregătirea actelor normative şi a politicilor publice în domeniul educaţiei." Mai bine de 80% dintre cadrele didactice şi elevii consultaţi de organizaţie îşi doresc să fie consultaţi referitor la deciziile din domeniul educaţiei.

AICI https://worldvision.ro/2022/08/24/propuneri-pentru-modificarea-proiectului-legii-invatamantului-preuniversitar/ puteţi citi primele solicitări transmise de World Vision România referitor la Legea Învăţământului Preuniversitar.

Despre World Vision România

World Vision România este o organizaţie care desfăşoară programe de educaţie, intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 32 de ani de prezenţă în România a ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, din aproape 500 de comunităţi situate în 18 judeţe.

Detalii la www.woldvision.ro şi http://fb.com/WorldVisionRomania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu