Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 25 martie 2023

România, la un pas de a pierde miliarde de euro, bani europeni. FACIAS a cerut raportul despre pensiile românilor

Fundaţia Pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a solicitat Ministerului Muncii să facă public "Raportul de analiză, evaluare a impactului şi recomandări pentru reforma pensiilor speciale", elaborat de Banca Mondială.

Pensiile speciale reprezintă o temă aflată permanent pe agenda publică a ultimilor ani, de care se leagă un jalon esenţial din PNRR şi care au ridicat mereu probleme la care nu s-au găsit soluţii. De aceea, raportul Băncii Mondiale este cu atât mai important, cu cât conţine potenţialele soluţii de care România are nevoie.

Publicul ar trebui să cunoască detaliile raportului pentru că aplicarea lor ar putea genera schimbări substanţiale în sistemul de pensii. Ştim deja faptul că România şi-a asumat în faţa Comisiei Europene că noul cadru legislativ va revizui pensiile speciale şi le va alinia la principiul contributivităţii, dar proiectul de lege se află încă în parlament. Mai mult decât atât, România nu a introdus în proiectul normativ iniţial şi pensiile militarilor acestea fiind considerate "pensii de serviciu", nu speciale, deşi Comisia Europeană a cerut aplicarea aceluiaşi principiu al contributivităţii şi pentru aceste pensii.

Jaloanele din PNNR sunt din ce în ce mai îndepărtate

Ministerul muncii admite în răspunsul la o solicitare a FACIAS că până la acest moment nu a fost definitivat jalonul 215 pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale, deşi noul act normativ ar fi trebuit să intre în vigoare până la data de 31 decembrie 2022. Mai grav este că neîndeplinirea acestei obligaţii asumate de statul român prin PNRR conduce la imposibilitatea ca România să primească o tranşă de 3.1 miliarde de euro, cererea de finanţare având termen limită 31 martie 2023.

Tot din răspunsul primit de la Ministerul Muncii rezultă că nici jalonul 214 care prevede intrarea în vigoare a noii legi privind sistemul de pensii (reforma sistemului public de pensii) nu a fost finalizat, cu toate că termenul până la care ar trebui să intre în vigoare noul cadrul legislativ se împlineşte la data de 31 martie 2023.

De asemenea, România nu a primit un aviz din partea Comisiei Europene (CE) privind cererea de plată numărul 2 de care depind 3.22 miliarde de euro. În cazul în care CE va constata că Legea decarbonizării economiei şi Legea avertizorului de integritate (jaloanele care ridică cele mai mari probleme) nu îndeplinesc condiţiile din PNRR, România riscă să piardă 1,4 miliarde de euro din cererea de plată nr. 2, plus partea aferentă de prefinanţare, care înseamnă încă aproape 0,2 miliarde de euro.

FACIAS, conform scopului statutar, dar şi prin activitatea sa constantă din ultimii 14 ani, apără drepturile cetăţenilor şi urmăreşte asigurarea transparenţei în funcţionarea instituţiilor statului, ca principiu al democraţiei şi statului de drept.

Pornind de la importanţa pe care o are PNRR pentru România, Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a lansat Proiectul "Transparenţă şi Responsabilitate - Monitorizarea PNRR", în cadrul căruia monitorizează implementarea investiţilor şi a reformelor stabilite prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi analizează modul de cheltuire al banilor proveniţi din PNRR (contractele încheiate, firmele care obţin fondurile, proiectele finanţate, cheltuieli, etc.).

Biroul de Presă FACIAS

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu