Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 23 martie 2023

Universitatea Politehnica Timișoara, societate prestatoare de servicii energetice pentru localități, și-a prezentat oferta

Pornind de la considerentul că o universitate face parte din orașul/regiunea în care se află, iar universitățile și orașele pot lucra împreună pentru a construi un viitor urban mai bun, Universitatea Politehnica Timișoara s-a atestat ca „Societate Prestatoare de Servicii Energetice pentru Localități”. În această calitate, miercuri, 22 martie 2023, la Centrul de Conferințe UPT a fost lansată oferta universității către potențialii beneficiari (factori de decizie din Consilii Județene, Primării, Regii autonome), cu participarea domnului Cristian Ilie, director al Direcției de Eficiență Energetică din Ministerul Energiei. La eveniment au

fost prezenți reprezentanți ai autorităților locale și județene din zona de vest a țării.

            În deschiderea evenimentului, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a mulțumit participanților care au răspuns invitației UPT, subliniind că instituția pe care o conduce e un partener de încredere nu doar pentru mediul economic, ci și pentru administrație oferind, prin expertiza pe care o are, partea de consultanță, atât în ceea ce privește componenta științifică, cât și atragerea de resurse și managementul proiectelor, aceasta înscriindu-se în linia pe care a adoptat-o de deschidere și mai puternică spre societate și binele comunității.

            În continuarea reuniunii, moderate de prof.dr.ing. Viorel Ungureanu, directorul Institutului de Cercetare pentru Energii Regenerabile - ICER,  domnul Cristian Ilie, directorul Departamentului de Eficiență  Energetică din Ministerul Energiei, a felicitat Universitatea Politehnica Timișoara, prima instituție de învățământ superior din România care s-a acreditat ca prestatoare de servicii în domeniul managementului energetic al localităților și a prezentat multiplele oportunități de finanțare de care pot beneficia primăriile pentru proiecte referitoare la eficienţa energetică.

            În continuare, dl Andrei Ceclan, din partea Societății Auditorilor și Managerilor Energetici din România - SAMER, a vorbit despre importanța din ce în ce mai mare a noii profesii de „manager energetic”, despre provocările generate de tranziția energetică, dar și despre importanța soluțiilor inovative care trebuie să vină din partea universităților.

            Din partea Consiliului Județean Timiș, domnul Bogdan Ghelbere, absolvent al Universității Politehnica Timișoara, a subliniat importanța know-how-ului și a suportului științific venit din partea UPT, care are atât specialiști, cât și expertiză pentru realizarea de proiecte, crescând astfel gradul de absorbție a fondurilor aflate la dispoziția primăriilor, iar din partea Primăriei Timișoara, viceprimarul Ruben Laţcău a amintit despre penuria de expertiză, nu doar în domeniul managementului energetic, ci și într-o serie de alte domenii, menționând rolul Universității Politehnica Timișoara, care are și specialiști și expertiză în suplinirea tuturor acestor lipsuri.

            Oferta Universității Politehnica Timișoara ca societate prestatoare de servicii energetice în domeniul managementului energetic pentru localități a fost prezentată de prof.dr.ing. Nicolae Muntean, directorul Centrului de Cercetare „Controlul Conversiei și Stocării Energiei”, care a menționat legislația în domeniu, a abordat studii de caz, a amintit expertiza, specialiștii și dotările de care dispune UPT, dar și experiența în redactarea de proiecte, atragerea finanțărilor naționale și europene, precum și în managementul proiectelor.

            Tot în cadrul deschiderii, academicianul Ion Boldea, cadru didactic al Universității Politehnica Timișoara, a vorbit despre „Etica în profesie”, după care a urmat o masă rotundă în cadrul căreia domnul Cristian Ilie, directorul Departamentului de Eficiență  Energetică din Ministerul Energiei a răspuns întrebărilor reprezentanților autorităților locale legate în special de oportunitățile de finanțare pe programe referitoare la energie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu