Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 24 martie 2023

24 Martie 2023 - Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei


"Da, putem elimina tuberculoza"

24 Martie 2023 - Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei


Ziua de 24 martie marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei. La nivel global, tuberculoza rămâne una dintre cele mai mari provocări endemice cu 1,6 milioane de decese înregistrate în 2021.

În România, datele statistice provizorii ale Programului Naţionale de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei indică o creştere majoră în 2022, faţă de anul anterior.

Astfel, au fost înregistrate 8824 de cazuri în 2022 faţă de 7618 cazuri în anul 2021. Aceste date reflectă noua realitate cauzată de impactul pandemiei COVID-19 care a ţinut departe de spitale bolnavii suferinzi de alte probleme de sănătate în afara infecţiei cu SARS-COV-2, inclusiv tuberculoză.

Incidenţa înregistrată în 2022 a ajuns la 46,1 cazuri la suta de mii de locuitori, de la 39,7 cazuri înregistrate la suta de mii de locuitori, în anul precedent.

Dacă numărul judeţelor cu incidenţă mare (roşu) a rămas comparabil în ultimii doi ani, numărul judeţelor cu incidenţă medie (galben) între 37,1 şi 59 de cazuri la suta de mii de locuitori a crescut de la 12 în anul 2021, la 19 în anul 2022. Cel mai mare număr de cazuri de tuberculoză au fost diagnosticate în judeţele: Iaşi 476 cazuri, Dolj 430 cazuri, Bacău 327 cazuri şi Botoşani 327 cazuri.

Un număr de 327 de copii au fost diagnosticaţi cu tuberculoză în anul 2022, cu o incidenţă de 10,7 la 100.000 copii, sub nivelul celei din 2019, care a fost de 12,7.

În acest context, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta a dezvoltat o colaborare cu Facultatea de Geografie a Universităţii din Bucureşti, Centrul de Analiză Integrată şi Management Teritorial şi Centrul de Inovaţie şi E-Health al Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila pentru a analiza impactul pandemiei COVID-19 asupra diagnosticării tuberculozei.

Analiza datelor evidenţiază o scădere abruptă a cazurilor diagnosticate în 2020, cu peste 30% în condiţiile în care media de scădere a incidenţei cazurilor de tuberculoză anterior pandemiei a fost în România de 5,7 %. Cercetarea demonstrează că, în judeţele în care personalul medical a fost implicat aproape total în limitarea efectelor pandemiei, diagnosticarea tuberculozei a scăzut aproape la jumătate. Efectul prezenţei caravanelor Screening TB în zonele cu incidenţa cea mai mare din România (Botoşani, Vaslui, Iaşi, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa) în perioada de debut a pandemiei a dus la creşterea gradului de diagnostic al tuberculozei.

În anul 2022 e prima oară când se observă tendinţa de creştere a cazurilor depistate după pandemia care a avut un impact masiv asupra gradului de depistare. Acest amănunt impune o concentrare atentă asupra depistării precoce/a screeningului cazurilor de tuberculoză, dar şi măsuri care să vizeze creşterea aderenţei la tratament, concomitent cu intervenţii de reducerea a stigmei specifice acestei patologii.

Analizând situaţia din Bucureşti unde incidenţa cazurilor de COVID-19 a fost cea mai mare din România, un beneficiu în lupta împotriva tuberculozie l-a constituit debutul proiectului pilot al Ministerului Sănătăţii, de tratare în ambulatoriu a pacientului cu tuberculoză. A fost uşurat astfel accesul la tratament şi diagnostic a pacienţilor din zona Bucureşti - Ilfov. Doar în judeţul Timiş diagnosticarea tuberculozei a păstrat rimtul din anii pre-pandemici.

Dezvoltarea serviciilor specifice de către Ministerul Sănătăţii după impactul pandemiei COVID-19 se înscrie în linia globală lansată de Stop TB Partnership: "Da, putem elimina tuberculoza".

Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta derulează în prezent cel mai mare program de screening activ al tuberculozei în România - www.screeningtb.ro. Proiectul se află în ultimul an de implementare, până în acest moment intrând în screening 79.418 persoane din 33 de judeţe (datele parţiale de la începutul lunii ianuarie). Proiectul vizează populaţia din zonele rurale cu acces dificil sau deficitar la servicii medicale, persoane fără adăpost şi consumatori de droguri injectabile din marile aglomeraţii urbane şi persoane private de libertate.

Incidenţa depistată de caravanele mobile Screening TB în aceste zone vulnerabile este de 258,7 cazuri la suta de mii de locuitori, de 5,6 ori mai mare decât incidenţa calculată la nivel naţional. Proiectul a beneficiat de ajutorul partenerilor implicaţi: Asociaţia Română Anti-Sida, UNOPA, Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate, Asociaţia Samusocial, Fundaţia Romanian Angel Appeal, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoza Multi drog-rezistentă.

Reţeaua de pneumologie a beneficiat în 2022 de investiţii substanţiale în aparatură şi reactivi pentru diagnosticul tuberculozei prin finanţări primite în cadrul a 2 proiecte.

1. Proiectului ROU-T-MoH "Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România" finanţat de de Fondul Global de luptă împotriva HIV, Tuberculozei şi Malariei a dotat cu echipamente şi medicamente reţeaua TB:

* 35 de aparate GeneXpert de ultimă generaţie
* 5 aparate moderne de radiologie mobilă
* peste 40.000 de teste rapide de diagnostic al TB sensibile şi multidrog rezistente
* dotarea laboratorului Institutului Naţional de Sănătate Publică cu aparate de diagnostic genetic - RT-PCR şi aparat de secvenţiere genom viral
* laboratorul Naţional de referinţă al Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta a fost dotat cu echipamente moderne pentru diagnosticul molecular al TB

Aparatura de diagnostigare mobilă a tuberculozei a ajuns în zone greu accesibile din judeţele Maramureş, Tulcea, Bacău, Botoşani, Iaşi, judeţe care în parte se confruntă şi cu problema migraţiei transfrontaliere în contextul războiului din Ucraina.

2. Proiectul "Consolidarea controlului tuberculozei în România prin implementarea Strategiei WHO END TB 2016-2020", finanţat prin Granturile SEE 2014-2021 (Norvegia, Islanda, Liechtenstein), derulat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, coordonat de Ministerului Sănătăţii a completat dotările cu:

* 17 echipamente Genexpert
* 9 aparate MGIT de cultură în mediul lichid
* 8 echipamente de depistare a tuberculozei latente
* 80 echipamente de nebulizare pentru controlul infecţiei TB şi 30 echipamente pentru testarea eficienţei nebulizării.

Da, putem elimina tuberculoza!

Investind în screening, diagnostic şi tratamentul tuberculozei.

Tuberculoza se vindecă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu