Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 24 martie 2023

A început distribuirea unei noi tranşe de pachete alimentare pentru persoane vulnerabile. Lista produselor pe care le vor primi cei 1,18 milioane de beneficiari

 
Ministrul Marcel Boloş a vizitat astăzi depozitul de alimente de la Urlaţi (Prahova), unde sunt ambalate 400.000 de pachete cu alimente.
Pachetele cu alimente distribuite vor ajunge în această primăvară la 1.188.852 beneficiari din toate judeţele ţării şi din municipiul Bucureşti.
Înainte de sărbătorile pascale va fi încărcată o nouă tranşă din ajutorul de 250 lei pentru alimente şi mese calde acordat prin programul "Sprijin pentru România".
Pachetele sunt în valoare la raft de 390 lei şi cântăresc 25 kg.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a efectuat astăzi o vizită la depozitul de alimente Oltina (judeţul Prahova), cel mai mare din ţară, unde sunt pregătite pentru distribuire 400.000 din cele aproape 1,2 milioane de pachete cu alimente care vor ajunge la românii vulnerabili din toată ţara. Cea de-a şasea tranşă de pachete alimentare finanţate din fonduri europene, prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate, va fi distribuită începând de astăzi, astfel încât beneficiarii să primească produsele înainte de sărbătorile pascale.

"Ne-am propus ca cea de-a şasea tranşă a pachetelor alimentare destinate românilor vulnerabili, a căror distribuţie a început, să ajungă la aproximativ 800.000 de beneficiari înainte de Paşte. Lucrăm împreună cu autorităţile locale, astfel încât să ne asigurăm că sunt depuse toate eforturile pentru a nu exista sincope în procesul de distribuţie către beneficiari. În acest sens, am făcut un apel către toţi primarii să etapizeze distribuţia alimentelor în aşa fel încât să se evite cozile la preluarea pachetelor, respectându-se totodată calendarul pe care l-am propus. Pachetele conţin alimente de bază pe care toţi românii trebuie să le aibă înainte de Sfintele Sărbători şi este important ca acestea să le fie livrate la timp. Totodată, avem în plan ca, în Săptămâna Mare, să încărcăm pe cardurile sociale o nouă tranşă din ajutorul de 250 lei pentru alimente şi mese calde pentru toţi cei 2,4 milioane de români beneficiari. Este un sprijin care va conta, cu siguranţă, în această perioadă. Vom continua să protejăm securitatea alimentară şi în următorii ani, fie sub formă de pachet alimentar, fie sub formă de voucher. Şi pentru că vorbim despre produse în cea mai mare parte româneşti, vom ajuta în acest fel şi producătorii naţionali", a declarat ministrul Marcel Boloş.

Pachetele cu alimente vor ajunge la 1.188.852 beneficiari eligibili din toată ţara:
- Familii şi persoane singure cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat;
- Familii beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei;
- Persoane sau familii aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv victime ale calamităţilor, persoane dependente sau în alte situaţii asemănătoare stabilite prin anchetele sociale şi care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate, precum şi persoanele care locuiesc în aşezările informale.

Astăzi, pachetele cu alimente vor pleca deja în judeţele Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Dolj, Iaşi, Suceava, Vaslui, iar în perioada următoare ele vor ajunge în toate cele 3.200 de unităţi administrativ - teritoriale cuprinse în program. Anticipăm că peste 800.000 să fie livrate înainte de Sărbătorile Pascale.

Pachetele conţin 12 alimente de bază (38 de unităţi, 25 kg), în valoare de 320 lei şi provin, peste 90% din ele, de la producători din România:
făină albă de grâu (5 pungi de 1 kg);
mălai (4 pungi de 1 kg);
paste făinoase (2 pungi de 400 g);
ulei (4 sticle de 1 l);
zahăr (2 pungi de 1 kg);
orez (4 pungi de 1 kg);
conserve din carne de vită (5 cutii de 300 g);
conserve din carne de porc (3 cutii de 300 g);
conserve pate de ficat de porc (5 cutii de 200 g);
borcane de compot de fructe (2 borcane de 720 ml);
gem de fructe (1 borcan de 360 g);
gem de fructe dietetic (1 borcan de 360 g).

Proiectul, finanţat prin POAD, presupune livrarea a 7.133.112 de pachete (180.000 tone de alimente) în şase tranşe, prima dintre acestea fiind acordată în perioada iunie - august 2020. Până în acest moment, au fost distribuite 5 din cele 6 tranşe cu alimente, bugetul alocat fiecărei tranşe fiind de peste 49 milioane euro.

Cardurile sociale pentru alimente şi mese calde, încărcate cu o nouă tranşă de 250 lei înainte de Paşte

O nouă tranşă a ajutorului de 250 lei acordat prin programul "Sprijin pentru România" va fi încărcată pe cardurile celor 2,4 milioane de beneficiari în săptămâna premergătoare sărbătorilor pascale. Aceasta va fi cea de-a doua tranşă acordată pentru acest an, din cele şase prevăzute prin Programul "Sprijin pentru România".

Beneficiază de vouchere sociale pentru alimente şi mese calde aproximativ 2,4 milioane de români, din următoarele categorii:

- pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranşele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranşele din anul 2023;
- persoanele - copii şi adulţi - încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranşele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranşele din anul 2023;
- familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranşele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranşele din anul 2023;
- familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranşele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranşele din anul 2023;
- familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
- persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Sprijin şi în următorii ani

Prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021 - 2027 este alocat un buget de peste 980 milioane de euro pentru ajutorarea persoanelor vulnerabile, pentru măsuri precum:
- Sprijin pentru persoanele defavorizate în vederea asigurării alimentelor de baza/mese calde;
- Sprijin pentru preşcolarii şi elevii din învăţământul de stat;
- Sprijin pentru cuplurile mamă - nou-născut, din grupurile defavorizate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu