Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 15 martie 2023

Cea mai mare grupare implicată în deturnarea de precursori și producția de metamfetamină din Europa, destructurată

În perioada mai 2022 - martie, poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală, au destructurat o grupare infracţională, specializată în scoaterea din circuitul civil a precursorilor de droguri de mare risc şi trimiterea acestora pe teritoriul mai multor ţări din U.E., în vederea producerii, în mod ilicit, a metamfetaminei.

În urma activităţilor desfăşurate, poliţiştii au documentat activitatea infracţională a persoanelor bănuite, iar, la data de 2 martie 2023, procurorii D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală au dispus reţinerea pentru 24 de ore a doi bănuiţi, cetăţeni români, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, punerea pe piaţă a substanţelor clasificate, în formă continuată şi complicitate la trafic intern de droguri de mare risc.

În cauză, s-a reţinut faptul că, în perioada ianuarie 2021 - februarie a.c., cele două persoane bănuite, împreună cu cetăţeni străini (cehi, slovaci, polonezi, lituanieni), ar fi constituit un grup infracţional organizat transfrontalier, care ar fi acţionat pe teritoriul mai multor state din spaţiul Uniunii Europene, respectiv Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Lituania şi România, în scopul comiterii infracţiunii de punerea pe piaţă a substanţelor clasificate.

În vederea realizării scopului grupului, a fost perfecţionat un circuit de deturnare de la destinaţia legală, "spălare" şi înglobare, prin fabricare, a doi precursori, efedrină şi pseudoefedrină în medicamente, sub formă de comprimate.

Totodată, membrii grupului ar fi transportat comprimatele din România în Polonia, către societăţi care le-ar fi achiziţionat, fără a deţine autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor.

Astfel, acţiunile ilicite erau disimulate sub paravanul derulării unor operaţiuni comerciale cu aparenţă de legalitate.

La nivelul Cehiei şi Poloniei, una dintre cele mai mari probleme o reprezintă producţia de metamfetamină în laboratoare ilegale, iar precursorii furnizaţi de membrii grupării reprezentau una dintre cele mai importante substanţe în producţia de droguri.

Comprimatele ar fi fost preluate pe teritoriul Poloniei, de un membru al grupului infracţional organizat, cetăţean polonez, care ar fi fracţionat transporturile în cantităţi mai mici şi ar fi organizat livrarea acestora către Cehia şi Slovacia pentru distribuţia către persoanele care ar fi folosit comprimatele în producţia de metamfetamină.

În perioada menţionată, membrii grupului infracţional ar fi organizat transportul şi livrarea către societăţile achizitoare a 168.788.870 de comprimate, în care ar fi fost înglobaţi, prin fabricare, precursorii efedrină şi pseudoefedrină (aproximativ 6,7 tone clorhidrat de efedrină), din care se puteau produce aproximativ 4,7 tone de metamfetamină.

Comprimatele fabricate în România ar fi fost folosite de cetăţenii străini, membrii ai grupului infracţional extins, pentru producerea drogului în laboratoare clandestine, descoperite în Cehia şi Polonia.

Menţionăm faptul că preţul unui kilogram de metamfetamină este de aproximativ 40.000 de euro la vânzarea en gros, iar pentru un gram de metamfetamină, preţul de vânzare este cuprins între 70 şi 100 de euro.

Societatea producătoare din România, al cărui administrator şi acţionar este unul dintre bănuiţi, ar fi realizat, în perioada de activitate a grupului infracţional, 97 de livrări către societăţi din Cehia, Bulgaria, Lituania şi Spania.

Astfel, în perioada ianuarie 2021 - februarie 2023, cei doi bănuiţi ar fi organizat producţia, depozitarea, livrarea, transportul şi distribuirea de comprimate ce conţin substanţe clasificate (precursori, care creează dependenţă) către 7 societăţi farmaceutice din Cehia, Bulgaria, Lituania şi Spania, pentru care companiile, cu excepţia a două dintre ele, nu deţineau licenţă şi autorizaţii de punere pe piaţă, înregistrate la autorităţile naţionale competente, prevăzute de reglementările naţionale şi europene în materie.

În cursul urmăririi penale, în vederea documentării activităţii infracţionale, a fost constituită o echipă comună de anchetă (JIT) între autorităţile judiciare române (formată din poliţiştii din cadrul D.C.C.O. - Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală) şi autorităţile judiciare din Polonia, Slovacia şi Cehia.

În urma percheziţiilor efectuate în România, la data de 1 martie 2023, au fost indisponibilizate aproximativ 3 tone de precursori din categoria I, 4.944.000 de pastile cu efedrină şi pseudoefedrină, 200 de kilograme de materie primă cu precursori pregătită pentru preapararea pastilelor, aproximativ 600.000 de euro, precum şi mai multe înscrisuri de interes în cauză.

La data de 2 martie 2023, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a celor doi bănuiţi.

În urma activităţilor desfăşurate pe teritoriul Poloniei, la data de 26 februarie 2023, au fost dispuse măsuri preventive pentru 8 persoane implicate în deturnarea transporturilor de medicamente cu conţinut de efedrină/pseudoefedrină, care ar fi provenit de la fabrica din România.

O autoutilitară cu număr de înmatriculare polonez (care ar fi plecat încărcată cu paleţi cu medicamente, din oraşul Voluntari, de la fabrica de medicamente) a fost identificată la data de 26 februarie 2023 pe teritoriul Poloniei, fiind prinse în flagrant delict persoanele bănuite implicate (inclusiv liderul acestui grup) la momentul la care se descărcau medicamentele, în alt loc decât cel înscris pe CMR.

Într-un depozit care aparţinea grupului, au fost identificate aproximativ 100 de flacoane cu efedrină şi diferite comprimate, provenind de la fabrica din România.

În urma activităţilor desfăşurate pe teritoriul Slovaciei, la data de 26 februarie 2023, au fost dispuse măsuri preventive pentru 4 persoane. În urma percheziţiilor domiciliare, au fost ridicaţi 1 milion de euro.

La data de 27 februarie 2023, reprezentanţii Poliţiei şi Parchetului din Cehia au dispus măsuri preventive cu privire la 2 persoane şi au ridicat documente privind vânzarea unei societăţi.

Activitatea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române, de sprijinul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională - Unitatea Naţională Europol, Agenţiei Naţionale Antidrog şi al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră - I.T.P.F. Oradea.

La percheziţii s-a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale şi poliţiştilor din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice şi Serviciul de Combatere a Macrocriminalităţii Economico-Financiare.

Operaţiunea s-a desfăşurat sub coordonarea EUROPOL şi EUROJUST.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu