Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 15 martie 2023

Continuarea unei colaborări de succes. O nouă investiție de 80.000 de euro în laboratoarele Universității Politehnica Timișoara

La exact un an după ce au fost inaugurate trei laboratoare amenajate de FORVIA HELLA România la Universitatea Politehnica Timișoara, în valoare de 75.000 de euro, compania automotive revine cu o nouă investiție în unitatea de învățământ superior timișoreană confirmând, încă o dată, strânsa legătură a UPT cu mediul economic timișorean, dar și continuitatea implicării companiei în susținerea educației, parte a programului de responsabilitate socială „Hella for Education”. Investiția din acest an, în valoare de 80.000 de euro, a presupus dotarea unuia dintre laboratoarele inaugurate în urmă cu un an, cel de Reverse Egineering și Prototipare Rapidă, de la Facultatea de Mecanică a UPT, cu noi echipamente de ultimă generație, folosite și în cadrul companiei, precum și amenajarea de la zero a două laboratoare noi de informatică, unul la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale și altul la Facultatea de Automatică și Calculatoare.

            Investiția a presupus amenajarea unor spații pornind de la un design care propune armonie, culori calde, coloristică în notele naturii, obiecte de mobilier confortabile, dotare cu echipamente IT de bază pentru derularea unor cursuri hibrid, în condiții de confort pentru profesor și studenți, oferind astfel un spațiu plăcut, vesel, curat, în care să îți dorești să fii prezent. Modernizarea laboratoarelor a presupus o reamenajare completă, dotare cu mobilier, climatizare, echipamente care să permită transmiterea cursurilor online, table smart, camere web ultraperformante, proiectoare etc.

            Studenții au fost îndemnați să-și desăvârșească pregătirea teoretică, având acces la cele mai noi tehnologii, reprezentanții HELLA prezentându-le acestora și o serie de oferte de internship sau summer practice.

            La inaugurarea și prezentarea noilor laboartoare au participat, din partea FORVIA HELLA România, Gelu Murariu – director general, Nicoleta Tudor – director comunicare, Ciprian Tarnu – director HELLA Technical Center Timișoara, Sergiu Groapă – director dezvoltare în cadrul HELLA Special Original Equipment Timișoara, Rareș Tecsa – coordonator implementare proiect Laboratoare HELLA, Florin Mărăcineanu – dezvoltare concept design Laboratoare HELLA, iar din partea Universității Politehnica Timișoara conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, rector, conf.univ.dr.ing. Virgil Stoica – decan Facultatea de Mecanică, prof.univ.dr.ing. Dan Lascu Florentin – decan Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale, conf.univ.dr.ing. Adriana Albu – director Departament Automatică și Informatică Aplicată, Facultatea de Automatică și Calculatoare, ș.l.dr.ing. Cristian Cosma – Director Departament Ingineria Materialelor și Fabricației, Facultatea de Mecanică, Victoria Cociotă – director Departament Comunicare și Imagine.

            Directorul general al FORVIA HELLA România, și el absolvent al Universității Politehnica Timișoara, la fel ca și alți 70% dintre angajați, a declarat în cadrul festivității de inaugurare: „Avem o relație specială cu Universitatea Politehnica Timișoara, mare parte din colegii mei, care sunt în zona tehnică a companiei vin de pe băncile acestor facultăți și ne străduim să contribuim la o experiență cât mai bună în procesul de învățare și de pregătire a generațiilor viitoare”.

            Rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a subliniat, în cadrul evenimentului, că pe lângă eforturile de modernizare pe care instituția pe care o conduce le face din venituri proprii, astfel de investiții venite din partea companiilor vin să completeze infrastructura de pregătire a studenților dar, mai important, confirmă rolul Politehnicii de hub tehnologic în zonă, oferind mediului privat studenți pregătiți pentru nevoile lor: „E normal, până la urmă, ei își doresc absolvenți cât mai buni, iar pe lângă investițiile proprii sau proiectele pe care le accesăm, fie că e vorba de proiecte la nivel național, fie că sunt proiecte locale sau regionale, pentru dotarea cu echipamente și pentru modernizarea anumitor spații, e bine că vin și companiile, cu echipamente cumva mai dedicate, mai specifice lor, fiindcă își doresc ca absolvenții noștri, în momentul în care finalizează studiile, să fie pregătiți pentru a lucra într-o anumită companie.”

            Reprezentanții FORVIA HELLA România au vizitat, cu această ocazie, și alte obiective din cadrul Universității Politehnica Timișoara, identificând și o serie de alte proiecte, ce ar putea fi dezvoltate în viitor în parteneriat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu