Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 9 martie 2023

Conferința finală SIRAMM. Marele câștig - transferul de cunoaștere de la experții internaționali în fabricație aditivă către tinerii lor colegi aflați la început de drum


            Universitatea Politehnica Timișoara a găzduit miercuri, 8 martie 2023, deschiderea oficială a conferinței internaționale SIRAMM23, ultima acțiune majoră din cadrul proiectului „Eastern European twinning on Structural Integrity and Reliability of Advanced Materials obtained through additive Manufacturing”, coordonat de prof.univ.dr.ing. Liviu Marșavina, prorector al UPT.

            Universitatea Politehnica Timișoara, care

se află în avangarda cercetării în acest domeniu nou, cel al printării 3D, în care are o expertiză temeinică, realizând, de altfel, caracterizarea și testarea componentelor realizate de producători prin fabricație aditivă, derulează acest proiect în valoare totală de 800.000 de euro din 2019, dar principalul câștig este reprezentat de transferul de cunoaștere de la cercetători cu reputație internațională în domeniul fabricării aditive, oboselii, integrității și durabilității structurilor către colegii lor mai tineri, aflați la început de drum.

            Prezent la deschiderea oficială a conferinței, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a subliniat tradiția de peste 100 de ani a universității, în cadrul căreia Facultatea de Mecanică, gazdă a proiectului, este una dintre cele mai vechi și prestigioase, dar și inovarea permanentă, o caracteristică a instituției, încă de la înființare.

            Tot în deschiderea conferinței, prof.univ.dr.ing. Liviu Marșavina, membru corespondent al Academiei Române, prorector al Universității Politehnica Timișoara și manager al proiectului SIRAMM, a prezentat un bilanț al acestuia, la 3 ani și jumătate de la lansare, subliniind principalele obiective realizate, cu toate greutățile induse de pandemia de coronavirus: o serie de mobilități pentru doctoranzi și cadre didactice, trei Scoli de Iarna (organizate la Timisoara 2021, Brno, 2022 si Belgrad 2023), seminarii și prezentări pentru companii, conferințe, mini-simpozioane, trei workshop-uri (organizate la Timisoara 2021, Brno, 2022 si Belgrad 2022), multe dintre acestea în sistem hibrid, care au dat posibilitatea participării din toate colțurile lumii, participare cu standuri la diverse evenimente, amenajarea unui laborator dedicat sau chiar un curs de master introdus în premieră națională în domeniul fabricației aditive.

            Conferința reprezintă un forum de dezbateri privind diferite aspecte ale fabricației aditive, ale aplicațiilor acesteia, precum și proprietățile și caracteristicile componentelor obținute prin această tehnologie, având un număr de 8 lectori invitați, din SUA (Harvard University), Marea Britanie (University of Sheffield și Loughborough University), Germania (TU Munchen), Belgia (Ghent University), Italia (Politehnico di Milano, University of Pavia), și Israel (Technion Haifa) specialiști recunoscuți în domeniul fabricației aditive în domeniile mecanic, civil, medical, etc. Un număr de 135 participanți din 23 de țări de pe 4 continente (Europa, Asia, Africa și America de Nord) sunt înregistrați la conferință.

            Conferința a fost programată a se desfășura în sistem hibrid, „on site” la Centrul de Conferințe al UPT și online. Coordonatorii conferinței sunt prof. Liviu Marșavina de la Universitatea Politehnica Timișoara, prof. Roberto Brighenti de la Universitatea din Parma (Italia), prof. Aleksandar Sedmak de la Universitatea din Belgrad (Serbia), dr. Lubos Nahlik de la Institute of Physics of Materials, Czech Academy of Sciences, Brno (Republica Cehă) și prof. Filippo Berto de la NTNU Trondheim (Norvegia).

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu