Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 22 martie 2023

Ziua Mondială a Apei: Fiecare picătură contează!

 

22 martie este ziua celebrării Zilei Mondiale a Apei iar mesajul lansat de UN-WATER (United NationsWater), sub care ne coordonăm acțiunile anul acesta, poartă cu sine argument și

forță de convingere incontestabile: „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume! Fiecare picătură contează!”

„Grafica afișului de Ziua Mondială a Apei are în prim plan pasărea Colibri. Simbolistica vizuală este următoarea: pornind de la legenda păsării Colibri, care pentru a stinge un incendiu aducea în cioc câte o picătură de apă -atât cât putea ea- suntem încurajați să facem fiecare tot ce ne stă în puteri pentru a ajuta la rezolvarea crizei apei și să o gestionăm eficient”, precizează Lucreția Bociort, directorul ABA Banat.

ABA Banat, numai prin acțiunile sale directe pe care le-a inițiat, a reușit să strângă în 2022 circa 14.000 kg de deșeuri, de pe tronsoane mai lungi sau din punctele critice semnalate de opinia publică, de pe râurile care împânzesc aria de competență: Bega, Timiș, Bârzava, Behela, Bistra, Nera, Cerna. Pentru 2023, intenționăm să aducem împreună autoritățile locale și comunitățile lor în diverse acțiuni de ecologizare a cursurilor de apă, pentru a crește gradul de conștientizare a populației riverane cursurilor de apă că locul deșeurilor nu este în/sau pe malul apelor. Schimbarea percepției e numai în noi!

Cum fiecare acțiune întreprinsă de noi contează, Administrația Bazinală de Apă Banat a demarat în această „săptămână a apelor” opt acțiuni educative dintre cele mai diverse: lecții sau workshopuri despre apă (în spații apropiate cursurilor de apă), ateliere de creație și de pictură, cluburi de lectură, Zilele Porților Deschise în cadrul mai multor puncte din administrarea ABA Banat (precum acumularea Tăria Mare din județul Caraș-Severin), dezbateri interactive și experimente cu apă. La acestea participă peste 200 de elevi din cadrul școlilor din județele Timiș și Caraș-Severin, care sunt încurajați să vorbească despre apă, despre efectele schimbărilor climatice asupra planetei și asupra vieții noastre și să transmit mai departe mesajul că fiecare dintre noi suntem schimbarea în bine pe care o dorim.

ABA Banat a deschis pentru public și expoziția de pictură „APA-Interferențe culturale” chiar în Palatul Apelor, sediul instituției. Artiștii plastici timișoreni realizează o splendidă conexiune între public și apă, element vital de inspirație și pentru picturile prezente în expoziție. Arta este un declanșator al schimbărilor noastre interioare: ne bucurăm să anunțăm că peste o mie de oameni au călcat deja pragul Porților Deschise la Palatul Apelor! Expoziția gratuită se află la dispoziția publicului până vineri, 24 martie, ora 15.30.

 

Compartiment Relații cu Presa al Administrației Bazinale de Apă Banat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu