Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 14 mai 2022

UPT și-a premiat câștigătorii celor 9 concursuri naționale organizate în cadrul manifestării „Politehnica Timișoara - un pas spre viitorul tău!”

Universitatea Politehnica Timișoara a organizat vineri, 13 mai 2022, festivitatea de premiere a elevilor participanți la cele 9 concursuri naționale organizate în cadrul manifestării „Politehnica Timișoara - un pas spre viitorul tău!”, aflată la cea de-a IX-a ediție. Pe lângă testarea conoștințelor, evenimentul a vizat informarea şi

familiarizarea elevilor cu mediul universitar, în scopul asigurării unei mai bune tranziţii spre învăţământul superior şi orientării lor către o carieră de succes.

„Politehnica Timișoara - un pas spre viitorul tău!” a aliniat la start peste 1000 de elevi, din 26 de județe ale țării, peste 200 dintre aceștia fiind recompensați cu premii și mențiuni (126 de premii și 96 de mențiuni) la următoarele concursuri: IT Engineering Contest (iTEC), organizat de Facultatea de Automatică și Calculatoare; Concursul de arhitectură „Hans Fackelmann” dedicat viitorilor studenţi arhitecți, organizat de Facultatea de Arhitectură și Urbanism; Concursul național de idei și proiecte în domeniul protecției mediului „Educația Ecologică Salvează Mediul - EcoSmarTim”, organizat de Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului; Concursul „Construcţiile: tradiţie și viitor”, organizat de Facultatea de Construcții; Concursul „Electronica, între hardware și software”, organizat de Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale; Concursul profesional de idei „Intelligent Electricity Generation IEG-2022”, organizat de Facultatea de Inginerie Electrică și Energetică; Concursul „Anton Saimac”, organizat de Facultatea de Inginerie din Hunedoara; Concursul „Management Trivia”, organizat de Facultatea de Management în Producție și Transporturi; Olimpiadele Comunicării, organizat de Facultatea de Științe ale Comunicării.

Câștigătorii concursurilor au fost invitați pentru două zile (12 și 13 mai 2022) la Universitatea Politehnica Timișoara, unde au vizitat campusul studențesc, laboratoarele facultăților, bazele sportive, Biblioteca UPT, Laboratorul interactiv de fizică Experimentarium, au luat contact cu studenții și și-au făcut o idee despre ce înseamnă studenția la Poli.

De asemenea, au participat la Zilele Carierei, unde au stat de vorbă cu reprezentanții companiilor prezente, făcându-și astfel o idee atât despre ce înseamnă viața de student, cât și ce îi așteaptă după absolvire.

Punctul central al evenimentului, festivitatea de premiere, a avut loc - în prezența conducerii Universității Politehnica Timișoara, a reprezentanților facultăților, a inspectoratelor școlare județene din zona de vest, a unora dintre câștigătorii concursurilor precedente, în prezent studenți ai UPT - în Sala Senatului Universității Politehnica Timișoara, din incinta Rectoratului instituției, un loc încărcat de istorie, în care s-a decis, cu mai bine de un secol în urmă, soarta Banatului și alipirea la Patria-mamă.

Despre istoria Politehnicii și condițiile care au dus la înființarea primei instituții de învățământ superior din vestul țării, Școala Politehnică din Timișoara, în anul 1920, dar și despre strânsele legături ale acesteia cu administrația și cu mediul economic, de la înființare și până în prezent, a vorbit rectorul UPT, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan. Acesta a prezentat și ce este azi Universitatea Politehnica Timișoara, o instituție cu peste 13.000 de studenți, care pune accentul, pe lângă educație, și pe cercetare, cultură și sport, amintind că Poli este poate cel mai cunoscut brand al Timișoarei. Nu în ultimul rând, rectorul UPT i-a felicitat pe elevi pentru ambiția, cunoștințele și rezultatele acestora, exprimându-și speranța că vor alege Politehnica, mai ales că România are un potențial uriaș pe partea de inginerie și de IT, ceea ce le poate asigura o carieră de succes, după o studenție frumoasă.

Felicitări pentru rezultatele elevilor, dar și pentru buna colaborare cu Universitatea Politehnica Timișoara au fost adresate și de reprezentanții inspectoratelor școlare județene prezenți la eveniment, precum și de reprezentantul studenților în Consiliul de Administrație al UPT, care i-a îndemnat pe elevi să vină la „Poli”, unde vor avea o studenție poate mai grea, dar frumoasă și plină de satisfacții.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu