Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!marți, 3 mai 2022

Prelungire Campanie naţională „Curăţăm România”

 

Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin informează că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a prelungit cu o lună campania naţională „Curăţăm România”, acţiunile de ecologizare şi conştientizare continuând până la

data de 31 mai.

Întrucât sunt încă existente deşeuri abandonate ilegal în cantităţi considerabile, se dă astfel posibilitatea tuturor autorităţilor publice, ONG-uri şi voluntarilor să se alăture campaniei şi să organizeze acţiuni de curăţare şi în luna mai, după cum a transmis ministrul Mediului Tanczos Barna.

Pe această cale le mulțumim tuturor autorităților locale și instituțiilor care s-au implicat în această campanie și sperăm ca până la finalul ei să se mobilizeze și să se implice în acțiuni de ecologizare toate primăriile din județ astfel să scăpăm de deșeurile abandonate.

Începând cu data de 1 iunie, Garda Naţională de Mediu va demara controale tematice, în toată țara, cu privire la respectarea legislației privind salubrizarea terenurilor. Ministrul a precizat că primăriile care nu s-au implicat în campanie vor fi, bineînțeles, primele vizate de aceste controale.

Administraţiile locale pot depune în continuare cereri de finanţare pentru acţiunile de ecologizare. (https://www.afm.ro/curatam_romania.php ).

În funcţie de numărul locuitorilor se acordă sume între 3.000 şi 30.000 de lei.

Până în prezent, la nivel national, 230 de UAT-uri au depus cereri de finanţare pentru acţiuni de curăţare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu