Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!luni, 9 mai 2022

E3UDRES2 se extinde - universităţi ancorate la nivel regional, conectate la nivel internaţional

 
E3UDRES2 - Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions (Universitatea antreprenorială europeană promotor pentru regiunile inteligente şi sustenabile), proiectul european din care face parte şi Universitatea Politehnica Timişoara, ce reuneşte instituţii de învăţământ superior din şase ţări, a realizat, în primii doi ani de la înfiinţare, performanţe impresionante, iar ca urmare numeroase alte universităţi au solicitat să se alăture alianţei.

Consorţiul E3UDRES2 vizează să creeze unui campus multiuniversitar european, ca sursă de inovaţii inteligente şi durabile pentru oraşele mici sau mijlocii şi pentru zonele rurale din jurul acestora. În cadrul acestui Campus European distribuit se urmăreşte furnizarea de diplome europene comune (Joint European Degrees), prin utilizarea conceptului de micro-credenţiale şi a expertizei specifice fiecărui partener.

Datorită orientării sale specifice, E3UDRES2 s-a impus ca o alianţă-model pentru alte instituţii academice europene. Consorţiul reuneşte şase universităţi, în principal de ştiinţe aplicate (St. Polten University of Applied Sciences, Austria, Instituto Politecnico de SetĂşbal, Portugalia, Universitatea Politehnica Timişoara, România, Szent Istvan University Godollo, Ungaria, UC Leuven Limburg, Belgia, Vidzeme University of Applied Sciences, Letonia), la care recent s-au alăturat alte două universităţi (Saxion University of Applied Sciences, Olanda, şi Fulda University of Applied Sciences, Germania), reprezentând 92.500 de studenţi, 10.300 de angajaţi şi 64 de facultăţi.

Demn de menţionat este faptul că nici una dintre instituţii nu este situată în capitala ţării respective, pentru a aborda decalajul de inovare dintre zonele metropolitane şi toate celelalte părţi ale Europei (unde locuieşte încă majoritatea populaţieioamenilor).

E3UDRES2 promovează dezvoltarea oraşelor mici şi mijlocii şi a mediului rural din jurul acestora, transformându-le în regiuni inteligente şi durabile, conturând şi contribuind la crearea unui viitor prosper, cu o mai bună calitate a vieţii pentru o societate europeană în plin progres.

Alianţa E3UDRES2 promovează mobilitatea (atât fizică, cât şi virtuală) studenţilor de la toate nivelurile, precum şi a personalului academic şi non-academic/administrativ, permiţând studenţilor şi personalului să dobândească competenţe interculturale (inclusiv lingvistice) şi să îşi lărgească perspectiva de la viziunea regională la cea europeană.

Proiectul încurajează şi susţine talentele pentru a-şi transforma ideile în afaceri, care sunt ancorate la nivel regional, dar conectate la nivel internaţional. De asemenea, va creşte atractivitatea oraşelor mici şi mijlocii precum şi a regiunilor lor rurale pentru inovatori experimentaţi şi companii care doresc să interacţioneze cu ecosistemele regionale, recunoscând potenţialul regiunilor inteligente şi durabile în contextul provocărilor globale complexe.

Până în prezent, au fost deja formulate o serie de propuneri şi soluţii de dezvoltare regională inteligentă, de către echipe mixte de studenţi şi cadre didactice din universităţile partenere, în cadrul iLiving Labs şi a evenimentelor de tip Hackathon, unde instituţiile şi companiile locale au oferit provocări din viaţa reală, cu scopul de a obţine soluţii creative dezvoltate de comunitatea E3UDRES2. Accentul puternic pus pe regiunile respective ("regiuni inteligente") şi durabilitate este ceea ce diferenţiază E3UDRES2 de alte alianţe de Universităţi Europene.

În ultimele luni, comunitatea E3UDRES2 şi-a intensificat eforturile pentru a consolida şi întări în continuare coeziunea şi cooperarea partenerilor deja existenţi în diverse domenii. Modul în care s-a realizat acest lucru s-a bazat în principal pe proiecte şi evenimente comune, dintre care unele au folosit metode de învăţare şi predare complet noi, interactive, bazate pe conceptul de co-creare de cunoaştere şi rezolvare de probleme practice prin metode inovative.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu