Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 31 mai 2022

31 MAI - ZIUA MONDIALĂ FĂRĂ TUTUN

 
În fiecare an, la data de 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) lansează campania de marcare a "ZILEI MONDIALE FĂRĂ TUTUN", pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile de sănătate asociate fumatului

Şi în acest an, Agenţia Naţională Antidrog se alătură campaniei de sănătate şi prevenire a riscurilor asociate consumului de tutun "Renunţi şi câştigi!", iniţiate de Uniunea de Conferinţe a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea.

La nivele naţional, centrele de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog desfăşoară, în aceste zile, activităţi de informare, educare şi conştientizare cu privire la efectele nocive ale consumului de tutun, atât în rândul elevilor, cât şi al comunităţilor locale.

De asemenea, medicul Agenţiei Naţionale Antidrog, Liliana Dorobăţ, specialist în adicţii, va participa astăzi, 31 mai a.c., ora 15:00, la Biblioteca Naţională din Bucureşti, la o conferinţă anti-fumat, prin intermediul căreia se doreşte sensibilizarea persoanelor cu influenţă în legătură cu efectele dăunătoare ale fumatului asupra sănătăţii şi necesitatea iniţierii unor acţiuni ample de prevenire a acestui obicei nesănătos.

"Renunţi şi câştigi!" este o campanie de promovare a sănătăţii destinată persoanelor care doresc să renunţe la fumat, iar scopul programului este îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a speranţei de viaţă prin schimbarea obiceiurilor.

Înscrierea pentru participarea în concurs a debutat la data de 1 aprilie şi se va încheia pe 31 mai 2022. Cele lase săptămâni de abstinenţă de la fumat vor începe în data de 1 iunie şi se vor încheia pe 12 iulie. În acest timp, participanţii vor beneficia de consiliere online, psihologică şi medicală gratuită.

Fiecare participant care va respecta regulamentul campaniei publicat pe pagina de internet www.renuntisicastigi.ro, va fi considerat câştigător şi va putea participa la tragerea la sorţi a marelui premiu, unul din cele trei premii în valoare de 1.200 euro.

Cauză principală de deces, boală şi sărăcie, epidemia de tutun este una dintre cele mai mari ameninţări la adresa sănătăţii publice cu care s-a confruntat lumea, omorând peste 8 milioane de persoane în fiecare an. Tutunul este singurul produs consumat legal care poate ucide până la jumătate (50%) din cei care îl folosesc ca atare, fiind cea mai prevenibilă cauză de mortalitate şi morbiditate. Fiecare adult care moare prematur este înlocuit de doi copii care încep să fumeze.

COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu