Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 13 mai 2022

Record de obiective culturale la Noaptea Muzeelor

Într-o mobilizare fără precedent, foarte multe muzee, entităţi culturale, dar şi spaţii neconvenţionale din România au pregătit pentru vizitatori peste 210 evenimente, expoziţii şi activări pe 14 mai, la Noaptea Muzeelor.

Cea de a 18-a ediţie a Nopţii Muzeelor va fi prezentă în toate colţurile ţării, în 87 de localităţi (oraşe, comune, sate) din 39 de judeţe, unde vor fi deschise pentru public nenumărate staţii culturale, cu activităţi diverse şi interactive, adaptate tuturor vârstelor şi intereselor culturale.

În Bucureşti, Noaptea Muzeelor înregistrează un record absolut de 64 de obiective culturale ce îşi vor deschide porţile sâmbătă, unele dintre ele de dimineaţă, majoritatea până târziu în noapte.

"Pentru această ediţie, avem intervenţii culturale în spaţii muzeale în aer liber şi închise, de teatru, de operă, de ateneu, în filarmonici şi biserici, în studiouri radio, în castele, palate si cetăţi, în biblioteci, în studiouri de creaţie, în centre culturale, în grădini de artă, în cartiere creative, în spaţii de ştiinţă şi experimente, în spaţii ale memoriei comunismului şi ale abuzului, în pavilioane şi în galerii de artă, în mori de hârtie. Vom fi peste tot"- a declarat Dragoş Neamu, Coordonator Departament Relaţii Internaţionale şi Proiecte Culturale, manager Noaptea Muzeelor.

Toate înscrierile din circuitul Noaptea Muzeelor 2022 sunt disponibile pe pagina ediţiei de pe www.noapteamuzeelor.org.

"În premieră, la această ediţie, publicul bucureştean se poate reîncărca cu energie în punctele Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Arthub şi Art Safari. Veţi avea nevoie pentru că anul acesta avem record de muzee şi entităţi culturale participante - 64. Este motivul pentru care am pregătit pentru dumneavoastră Bragagizantul, o licoare energizantă, 100% naturală, produsă pentru prima oară în România sub marca "Braga Boierească".

Muzeul Pandemiei, proiectul nostru de suflet, va prezenta un nou proiect expoziţional despre violenţa şi abuzurile asupra femeilor si a copiilor în perioada cât am trăit în bule. Anul trecut a fost despre identităţi fragile, iar anul acesta ne vom întreba cu indignare: "De ce mai stai cu el!?". Răspunsul îl afli la ARCUB, Hanul Gabroveni" - Dragoş Neamu.

Tot de Noaptea Muzeelor 2022 în Bucureşti, Primăria Capitalei se deschide pentru publicul larg în intervalul orar 18:00 - 24:00, vizitatorii putând redescoperi istoria şi arhitectura palatului care găzduieşte Primăria, dar şi poveşti despre oraşul trecut şi prezent prin expoziţii, proiecţie de film şi o instalaţie video despre Bucureşti. De asemenea, STB S.A. va pune la dispoziţia publicului linia suplimentară de autobuze 362 - Noaptea Muzeelor, care vor circula între ora 19:00 şi 02:00, la interval de 30 de minute, pe traseul Piaţa Unirii - Piaţa Presei, la tarife de călătorie cuprinse în grila tarifară aflată în vigoare.

Iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, evenimentul este organizat pe plan naţional de Reţeaua Naţională de Muzeelor din România (RNMR), fiind anticipat şi primit cu entuziasm de public de fiecare dată.

Detalii complete şi actualizate despre organizarea generală şi programul evenimentelor din 14 mai sunt disponibile pe canalele Noaptea Muzeelor - https://noapteamuzeelor.org/, precum şi pe reţelele de comunicare ale instituţiilor culturale implicate.

* Promotori: Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, Noaptea Muzeelor
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu