Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!vineri, 6 mai 2022

În luna aprilie 2022, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraş-Severin au desfăşurat 182 controale

În luna aprilie 2022, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraş-Severin au desfăşurat 182 controale, fiind dispuse angajatorilor 219 măsuri obligatorii pentru remedierea deficienţelor constatate.

Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 128.500 lei.

Principalele deficienţe identificate:
- neîntocmirea în formă scrisă a contractului individual de muncă;
- dosare de personal incomplete;
- lipsa regulamentului intern;
- neachitarea drepturilor salariale;
- nerespectarea termenelor de transmitere a datelor în REVISAL;
- lipsa copiei contractului individual de muncă pentru salariaţii care prestează activitate în acel loc;
- neacordarea echipamentului individual de protecţie;
- nu s-au luat măsuri pentru menţinerea căilor de acces libere;
- utilizarea unui echipament de muncă neomologat;
- nedesemnarea persoanei responsabilă cu supravegherea activităţii de lucru la înălţime;
- utilizarea echipamentelor tehnice fără dispozitive de protecţie;
- neinstruirea din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă a lucrătorului aflat în situaţia schimbării locului de muncă;
- neluarea măsurilor pentru efectuarea în termenul scadent a verificării PRAM a instalaţiei electrice;
- lipsa întocmirii declaraţiei prealabile şi nedepunerea acesteia la inspectorat în cazul şantierelor temporare şi mobile; etc.

La 2 angajatori au fost identificate 3 persoane care prestau activitate fără să aibă întocmit în formă scrisă contractul individual de muncă; domeniul de activitate al acestor angajatori sancţionaţi pentru muncă nedeclarată fiind: panificaţie.

Au fost comunicate de către angajatori 3 evenimente care au avut ca urmări 3 cazuri de incapacitate temporară de muncă, iar la sfârşitul cercetărilor se va stabili dacă se încadrează în categoria accidentelor de muncă.

În baza Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, s-au luat în evidenţă 472 zilieri, iar conform Legii nr. 62/2011 a dialogului social, s-au înregistrat 7 contracte colective de muncă şi 2 acte adiţionale de modificare a clauzelor contractului colectiv de muncă.

La solicitarea scrisă a salariaţilor sau a unor foşti salariaţi, inspectorii de muncă asigură accesul individual la datele personale din Registrul electronic de evidenţă a salariaţilor, în acest sens s-au întocmit 125 certificate ce conţin informaţii referitoare la activitatea desfăşurată la diverşi angajatori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu