Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 20 mai 2022

STUDIU World Vision România: 9 din 10 părinţi din mediul rural spun că vederea copiilor a fost afectată în pandemie

 
Peste 90% dintre părinţii din mediul rural spun că vederea copiilor a fost afectată în ultimii doi ani de pandemie, dintre care 42% sunt îngrijoraţi că problemele de vedere s-au agravat mult sau foarte mult, arată un studiu realizat de World Vision România. Fundaţia va organiza sesiuni de inforrmare şi testare a acuităţii vizuale pentru 6000 de copii şi adulţi din comunităţile din mediul rural.

Aproape jumătate dintre părinţii de la sate afirmă despre copiii lor că s-au plâns des sau foarte des în timpul şcolii online că îi dor ochii, arată sondajul realizat de World Vision Romania. Părinţii chestionaţi au mai transmis că:
- copiii lor le-au spus des sau foarte des că nu mai văd bine (38.5%);
- copiii lor le-au spus des sau foarte des că au ochii obosiţi (55%).

Peste 61% dintre părinţii din comunităţile vulnerabile nu şi-au dus niciodată copiii la un control oftalmologic, deşi medicii recomandă un control pe an.

Printre cauzele enumerate de părinţi se află:
- lipsa banilor (22,5%);
- distanţa prea mare până la medicul oftalmolog (22,5%);
- lipsa de timp (5,6%);
-- percepţia că "dacă copiii nu se plâng, înseamnă că nu au probleme" (peste 30%).

Aşadar, procentul copiilor cu probleme de vedere este mult mai mare în realitate, din cauză că mulţi părinţi nu identifică la timp problemele de vedere ale copiilor.

* La chestionarul pentru acest studiu a răspuns un eşantion reprezentativ de aproape 500 de părinţi din nouă judeţe, cu vârste şi niveluri diferite de studii.

World Vision România, cu sprijinul financiar al partenerilor Pfizer şi expertiza Societăţii Române de Strabologie şi Oftalmopediatrie şi Agenţiei Internaţionale a Prevenirii Orbirii desfăşoară în şcolile din mediul rural o campanie de conştientizare cu privire la sănătate ochilor, prin care informează copii, părinţi şi profesori cu privire la importanţa depistării timpurii a problemelor de vedere şi impactul acestora asupra procesului de învăţare şi rezultatelor şcolare. În plus, în cadrul proiectului, aparate de screening oftalmologic (unice în România, autorefractoare portabile de front de undă) vor ajunge în 37 de şcoli din comunităţile cele mai vulnerabile de la sate şi vor fi utilizate pentru testarea copiilor şi părinţilor.

Tot prin intermediul proiectului, vor fi organizate sesiuni de educaţie sanitară pentru copii despre importanţa sănătăţii ochilor. Acestea vor fi realizate de către profesori, personal medical şcolar sau voluntari.

"Pandemia a însemnat, zilnic, câteva ore în plus în faţa ecranelor pentru fiecare copil în contextul şcolii online sau hibrid, ceea ce automat a avut un impact semnificativ asupra vederii copiilor, după cum ne-au semnalat medicii oftalmologi de la noi şi din afară. Este clar că mulţi părinţi de la sate n-au cunoştinţele sau banii necesarii pentru a-şi duce copiii la un control oftalmologic. Din acest motiv, ne vom duce în comunităţile rurale alături de personal medical specializat pentru a vedea cât de răspândite sunt problemele de vedere în rândul copiilor", a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

"Calitatea vederii este strâns legată de situaţia şcolară. Un copil care este lăsat în ultima bancă, deşi nu vede, nu are cum să ţină pasul cu colegii săi. O mamă care vede literele în ceaţă, nu poate să-şi ajute copilul la teme, nici dacă ar vrea. Prin acest proiect ne dorim să creştem nivelul de conştientizare asupra depistării şi tratării afecţiunilor oftalmologice în rândul familiilor cele mai vulnerabile", a mai afirmat Mihaela Nabăr.

Despre World Vision România

World Vision România este o organizaţie care desfăşoară programe de educaţie, intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 30 de ani de prezenţă în România, am ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în aproape 500 de comunităţi din 18 judeţe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu