Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 7 mai 2022

MODIFICĂRI LEGISLATIVE PRIVIND ELIBERAREA AVIZELOR DE ANGAJARE/DETAȘARE ÎN MUNCĂ DE CĂTRE INSPECTORATUL GENERAL PENTRU IMIGRĂRI

Inspectoratul General pentru Imigrări informează că, începând cu data de 5 mai, a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 59/2022 pentru modificarea unor acte normative în domeniul străinilor. Astfel, au fost aduse modificări la OG nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României în sensul creării posibilității de depunere a solicitărilor de eliberare a avizelor de angajare/detașare la oricare dintre formațiunile teritoriale pentru imigrări și la OUG nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, prin extinerea, de la 60 la 180 de zile, a termenului în care străinul poate solicita eliberarea vizei de lungă şedere pentru angajare în muncă, de la data obţinerii de către angajator a avizului de angajare.

În data de 5 mai  a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 450/2022 OUG nr. 59 din 4 mai 2022 pentru modificarea unor acte normative în domeniul străinilor. Măsurile prevăzute în noul act normativ facilitează eliberarea avizelor de angajare/detașare și a vizelor în scop de muncă și permit încadrarea în muncă într-un timp mai scurt a lucrătorilor străini încadrați în marja contingentului de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă din România.

Ridicarea restricțiilor la nivelul României, generate de contextul pandemic, au condus la creșterea numărului de solicitări pentru eliberarea avizelor de angajare/detașare în muncă, fapt ce a cauzat imposibilitatea structurilor de imigrări responsabile de a gestiona operativ cererile depuse. Totodată, în anul curent, prin HG nr.132/2022 privind stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă în anul 2022, a fost stabilit un contingent de 100.000 de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă, în creștere cu 100% compartativ cu anul precedent.

Volumul crescut al solicitărilor de eliberare a avizelor de angajare/detașare și de prelungire a dreptului de ședere în scop de muncă a îngreunat capacitatea de procesare a acestora, fapt ce a pus presiune pe structurile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări, în mod special pe cele aflate în municipiul București și în județele Constanța, Ilfov, Sibiu, Cluj și Timișoara.

Astfel, noile modificări legislative oferă posibilitatea angajatorilor să depună solicitările de eliberare a avizelor de angajare/detașare în muncă la oricare dintre formațiunile teritoriale de imigrări, indiferent dacă au sau nu stabilit sediul social pe raza de competență a județului unde depun cererile.

 

De asemenea, oferă posibilitatea străinilor de a solicita eliberarea vizei de lungă şedere pentru angajare în muncă în termen de 180 de zile de la data obţinerii de către angajator a avizului de angajare. În acest sens, conform noului act normativ, termenul a fost prelungit de la 60 la 180 de zile.

Un alt aspect de interes este acela că avizele de angajare eliberate cu cel mult 60 de zile anterior intrării în vigoare a actului normativ, pot fi utilizate în termen de 180 de zile de la data eliberării pentru obținerea vizelor de lungă ședere pentru angajarea în muncă. Viza este soluționată în termen de 20 de zile de către Centrul Național de Vize fără a mai fi necesară obținerea avizului din partea Inspectoratului General pentru Imigrări.

Prevederile noului act normativ au drept scop decongestionarea situației operative prin crearea un flux unitar de lucru la nivel național, contribuind astfel la sprijinirea cetățenilor străini care desfășoară activități lucrative și a angajatorilor ce încadrează lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă din România, prin scurtarea timpilor de așteptare pentru depunerea cererilor și încadrea în muncă într-un timp mai scurt.

 

BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu