Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 16 mai 2022

ALI CITY CAMP - Tabăra urbană pentru copii oncologici - primul Centru de servicii suport în oncologia pediatrică din România

Asociaţia Lumea lui Iannis anunţă demararea ALI CITY CAMP - tabără urbană pentru copii oncologici, adică primul Centru de servicii suport în oncologia pediatrică din România. Asociaţia Lumea lui Iannis îşi diversifică astfel serviciile şi va continua misiunea începută acum patru ani de a sprijinii copii oncologici şi familiile acestora atât pe durata tratamentului cât şi în post cură.

Înfiinţarea unui astfel de centru este mai mult decât necesară deoarece pacienţii care primesc un diagnostic oncologic au nevoie de consiliere psihologică pentru a accepta diagnosticul şi a urma tratamentul, au nevoie să petreacă timp de calitate împreună cu alţi copii cu un diagnostic similar, nu doar în spital ci într-un spaţiu care să le ofere siguranţă, să le stimuleze creativitatea şi să îi ajute să îşi continue viaţa.

Părinţii acestora au de asemenea nevoie de sprijin pe toate planurile pentru a fi suport copiilor. În cadrul Centrului de aproximativ 1.000 mp se vor desfăşura activităţi de tip after school, kinetoterapie, supraveghere specializată, consiliere în nutriţie, consiliere psihologică şi juridică, activităţi ludice şi de socializare, grupuri de suport pentru copii şi părinţi etc.

Micul pacient ajuns în Oradea va beneficia atât de cazare gratuită împreună cu familia lui cât şi de transport gratuit oferite de Asociaţia Lumea lui Iannis.

Centrul este situat pe strada Mihail Kogălniceanu nr.25 în clădirea oferită în folosinţă gratuită de către Fundaţia Dan Dorel cu participarea Clubului Lions din Oradea.

Pentru a putea demara activităţile este însă nevoie de implicarea întregii comunităţi. În data de 20.05.2022 ora 19 avem plăcera să vă invităm la Casa Tineretului din Oradea, strada Cazaban nr.49, unde va avea loc spectacolul caritabil "Matemagica", un spectacol pentru întreaga familie, susţinut de Şerban Borda.

Fondurile strânse vor susţine dotarea Centrului de servicii suport în oncologia -Ali City Camp Tabăra urbană pentru copii oncologici. La finalul serii invitaţii se vor putea îndulci cu prăjituri pregătite în scop caritabil de mămici implicate în susţinerea activităţii organizaţiei.

Cei care nu pot să ajungă la spectacol, dar doresc să doneze pentru dotarea Centrului de servicii suport în oncologia pediatrică din România o pot face în contul RO61INGB0000999908950682 COD SWIFT: INGROBU.

* * *

Informatii de suport

Asociaţia Lumea lui Iannis este o organizaţie neguvernamentală, înfiinţată în 2017 din experienţa directă a noastră ca şi părinţi de copil diagnosticat oncologic, care au fost nevoiţi ca timp de un an să doarmă pe holuri, pe scaune prin spital şi care au avut norocul fantastic de a găsi rezolvarea problemelor într-un program similar în Roma, Italia. Astfel am văzut utilitatea şi nevoia unui astfel de sprijin şi în România, în oraşul nostru natal Oradea.

Organizaţia este înscrisă în registrul asociaţiilor şi fundaţiilor cu nr. 25052/A/2017, şi este furnizor acreditat de servicii sociale - nr. 4018/28.08.2018

Asociatia Lumea lui Iannis. Sediul social Bihor, Paleu, nr. 1107, www.lumealuiiannis.com, office@lumealuiiannis.com, facebook: Casa de langa spital. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu