Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 19 mai 2022

Burse în valoare de 15.000 euro pentru tinerii muzicieni români

 
Uniunea Muzicienilor Interpreţi din România anunţă lansarea concursului pentru acordarea Burselor UNIMIR 2022-2023, destinate tinerilor muzicieni, interpreţi de muzică vocală şi instrumentală, precum şi dirijorilor cu vârste cuprinse între 12 şi 24 de ani, care manifestă o înzestrare artistică de excepţie.

În cadrul ediţiei a noua a concursului, UNIMIR oferă 15 burse a câte 1.000 de euro fiecare, acordate pe parcursul anului şcolar/universitar 2022-2023 (9 luni).

"A fi muzician este una dintre cele mai nobile meniri, dar şi un extrem de dificil parcurs profesional, mereu în găsirea echilibrului între rigoarea performanţei şi fragilitatea destinului artistic. De aceea ne îndreptăm din nou atenţia către tinerele valori ale artei muzicale interpretative din România prin noua ediţie a burselor UNIMIR. Este o iniţiativă menită să încurajeze talentul, dar şi munca susţinută a muzicienilor aflaţi la început de drum, pe băncile şcolii sau în sălile de repetiţie. Este o investiţie în viitorul artei româneşti şi în inspiraţia pe care aceşti tineri o vor dărui, în timp, societăţii.", a declarat Dr. Felicia Filip, Preşedintele UNIMIR.

Dosarele de înscriere se vor completa online, la linkul: https://forms.gle/SMhtRnxYViyyAbDF9 , conform calendarului Concursului, până cel târziu pe data 11 iunie, ora 12:00.

Pentru înscriere, candidaţii pentru Bursele UNIMIR trebuie să fie elevi sau studenţi în anul de studiu 2022 - 2023 şi să transmită online următoarele documente:
- Cerere incluzând date de identitate şi de contact, numele instituţiei în care învaţă candidatul, clasa sau anul de studiu, precum şi repertoriul pentru proba practică: două înregistrări cu lucrări reprezentative din stiluri / epoci diferite;
- Copie după Cartea de Identitate;
- CV Profesional;
- Scrisoare de recomandare din partea unei personalităţi din domeniu.

Calendarul Concursului pentru acordarea Burselor UNIMIR 2022 -2023 este următorul:
- 11 mai - Lansarea Concursului
- 11 mai - 11 iunie - Depunerea dosarelor de candidatură
- 12 - 15 iunie - Evaluarea dosarelor de candidatură
- 16 iunie - Anunţarea candidaţilor calificaţi pentru proba practică
- 24 - 26 iunie - Proba practică a Concursului
- 27 iunie - Anunţarea bursierilor Ediţiei 2022 - 2023.

Regulamentul Concursului şi alte informaţii şi detalii depre burse şi procesul de aplicare sunt disponibile pe website-ul Muzicienilor Interpreţi din România, secţiunea Burse şi premii, la www.unimir.net/burse-si-premii/; contact - unimir.burse@gmail.com .

*

Uniunea Muzicienilor Interpreţi din România (UNIMIR) este o organizaţie neguvemamentală, nonprofit, constituită prin asocierea liberă a personalităţilor care s-au distins în arta creaţiei interpretative prin activitate individuală de referinţă în plan naţional şi internaţional. UNIMIR evidenţiază, susţine şi promovează valorile creaţiei interpretative româneşti.

Începând din 2020, preşedintele UNIMIR este soprana Dr. Felicia Filip, iar din Consiliul Director al uniunii fac parte pianistul Viniciu Moroianu, soprana Mariana Colpoş, violonistul Gabriel Croitoru, interpreta de folclor Floarea Calotă şi dirijorii Voicu Enăchescu şi Mircea Luculescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu