Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!joi, 12 mai 2022

Avertisment FACIAS: România pierde 2 miliarde de euro din PNRR! Acum riscă să piardă şi banii pentru construirea creşelor

 
Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), în cadrul proiectului privind monitorizarea implementării măsurilor asumate în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), remarcă existenţa unor sincope privind o serie de măsuri prevăzute, precum şi o situaţie absolut ciudată, România fiind în situaţia de a pierde o sumă importantă din PNRR, din cauza unor estimări greşite.

Astfel, România va pierde aproximativ 2 miliarde de euro, în urma creşterii economice de 7% în anul 2021 faţă de anul 2020. Ca urmare a creşterii PIB-ului României, bugetul pe granturi se va diminua cu 2 miliarde de euro, deoarece alocările iniţiale fuseseră stabilite de Comisia Europeană pe baza unor estimări ale PIB mai pesimiste decât rezultatele efective înregistrate de România. Cu toate acestea, creşterile spectaculoase ale economiei României rămân până la acest moment doar pe hârtie, fără ca românii să beneficieze în mod direct de acestea şi, mai mult, se pierd 2 miliarde de euro din PNRR prin care se puteau realiza investiţii esenţiale pentru români.

La finalul lunii iunie se va împlini termenul privind semnarea contractelor pentru construirea, echiparea şi operaţionalizarea a 110 creşe. Deşi ghidul aferent apelului se află în dezbatere publică, riscul depăşirii termenului este unul iminent şi real. Iar acest lucru va duce la pierderea finanţării de 230 de milioane de euro din PNRR.

FACIAS, conform scopului statutar, dar şi prin activitatea sa constantă din ultimii 14 ani, apără drepturile cetăţenilor şi urmăreşte asigurarea transparenţei în funcţionarea instituţiilor statului, ca principiu al democraţiei şi statului de drept.

Biroul de Presă FACIAS

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu