Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!joi, 12 mai 2022

PRELUNGIREA PROGRAMULUI DE LUCRU PENTRU ELIBERAREA PERMISELOR DE ȘEDERE PENTRU PROTECȚIE TEMPORARĂ, LA BUCUREȘTI ȘI CONSTANȚA

În contextul actual, urmare a numărului mare de persoane din Ucraina care se prezintă în vederea înregistrării pentru acordarea protecției temporare, Inspectoratul General pentru Imigrări a prelungit programul de lucru la structurile unde s-a înregistrat cel mai mare număr de solicitări depuse, respectiv la Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil București și la Serviciul pentru Imigrări al Județului Constanța.

Programul de lucru cu publicul la

Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil București și la Serviciul pentru Imigrări al Județului Constanța a fost prelungit, persoanele sosite din Ucraina fiind așteptate pentru înregistrare și eliberarea permiselor de ședere pentru beneficiarii de protecție temporară, zilnic, de luni până vineri, între orele 08.00-20.00.

 

Măsura a fost luată în contextul numărului mare de persoane din Ucraina care se prezintă pentru înregistrare în municipiul București, până în prezent, la această structură fiind înregistrate cca 5883 de persoane din totalul de 19756 înregistrate la nivel naţional, urmată de Serviciul pentru Imigrări al Județului Constanța cu 1188.

 

Totodată, IGI depune eforturi constante pentru a reduce la minim timpul de aşteptare fiind luate măsuri pentru eficientizarea procesului de înregistrarea beneficiarilor protecției temporare ce au vizat crearea de fluxuri de lucru care să fluidizeze și să reducă timpii de așteptare, în prezent, durata de înregistrare, verificare și eliberare permise nedepășind 20 de minunte, cazurile vulnerabile fiind gestionate separat.

 

Precizăm faptul că la nivelul structurilor responsabile ale IGI se lucrează la capacitate maximă şi au fost luate măsuri pentru prioritizarea activităţilor de acordare a protecţiei temporare prin crearea unui flux continuu de lucru pentru procesarea tuturor persoanelor prezente în ziua de lucru respectivă.

 

Cetățenii ucraineni aflați pe teritoriul țării noastre au posibilitatea de a se prezenta pentru eliberarea premiselor de ședere la toate structurile teritoriale ale IGI, datele de contact ale acestora putând fi accesate pe site-ul oficial al IGI, la adresa www.igi.mai.gov.ro, la secțiunea Contact.

 

Facem precizarea că Inspectoratul General pentru Imigrări este sprijinit în ceea ce privește activitatea de informare și gestionare a fluxului de persoane, de către experți din cadrul Agenției Uniunii Europene pentru Azil(EUAA), în baza Planului operational pentru acordarea de asistență tehnică și operațională României, semnat de către Ministrul Afacerilor Interne și directorul executiv al EUAA la 28.03.2022.

 

Reamintim că protecția temporară reprezintă o modalitate de răspuns rapid și eficient al statului român la fluxul masiv de persoane strămutate pe teritoriul României din Ucraina, condițiile concrete de asigurare a protecției temporare și a categoriilor de persoane care pot beneficia de acest statut fiind stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 367/2022, Inspectoratul General pentru Imigrări fiind responsabil cu acordarea protecției temporare și eliberarea permiselor de ședere.

 

 

BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu